2020. január 21., Ágnes

Képes-e megjósolni egy buborék a tájfun erejét?

Egy újabb kutatás szerint a szappanbuborékok membránfelületén lévő folyadék forgó áramlását felhasználhatjuk a hurrikánok és tájfunok intenzitásának előrejelzéséhez.


Újévi trópusi ciklon Ausztráliában

Északnyugat-Ausztráliában trópusi ciklonnal búcsúztatták az óévet és köszöntötték az újévet az ott lakók – a Christine névre keresztelt vihar némileg váratlanul, szilveszterkor okozott többfelé heves esőzéseket és szélviharokat.


Rekord gyenge volt az idei atlanti hurrikánszezon

A 2013-as volt az elmúlt 30 év legkevésbé aktív hurrikánszezonja. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az idei elvárásokat, és az azokat megcáfoló gyenge szezon okait.


Újabb tájfun fenyegeti a Távol-keletet

A folyamatosan erősödő Haiyan elnevezésű trópusi ciklon komoly fenyegetést jelenthet az elkövetkezendő napokban a Fülöp-szigeteken élők számára.


Újabb trópusi ciklon fenyegeti Japánt

A Toraji névre keresztelt trópusi ciklon a napokban éri el Japán partjait.


Áradásveszély a Soulik tájfun nyomában

A már leépülőben lévő Soulik tájfun még mindig komoly áradásokat okoz Kína, valamint Észak- és Dél-Korea egyes részein.


Chantal, Eric és Soulik: három trópusi vihar tombol jelenleg bolygónkon

A hurrikánok és tájfunok szezonjának derekán vagyunk, jelenleg három időjárási képződmény is fejlődik a trópusi régióban.


Tisztább levegő - több hurrikán

A tisztább levegő növelheti a hurrikánok gyakoriságát - erre jutott egy új tanulmány, mely a légköri aeroszolok mennyiségét és a hurrikánok számának kapcsolatát vizsgálja.


Hurrikánok - kérdések és válaszok

Akik manapság rendszeresen követik az Atlanti térség hurrikánjait és azok neveit, biztosan észrevették, hogy az angol abc sorrendjének megfelelően férfi és női nevek váltogatják egymást. Íme egy pár érdekesség az aktualitásokról és a névadások szabályairól.


Trópusi ciklon az Indiai-óceánon

Az Indiai-óceánon kialakult Gino nevű trópusi ciklon hatalmas esőzéseket okozott Mauritius szigetén.