2018. július 16., Valter

Történelmi vihar pusztít Alaszkában


ICI Interaktív Zrt. - 2011. november 9., szerda, 11:19

A modern idők egyik legsúlyosabb vihara érte el Alaszka nyugati partvidékét. Helyenként 160 km/órát elérő lökéseket is regisztráltak.

Hurrikán erejű szelektől és 7-10 méteres hullámoktól kísérve egy gyors mozgású, markáns ciklon érte el Alaszka térségét. A Bering-tenger felett kialakult képződmény az Aleut-szigeteken már pusztított, és tovább halad a szárazföld felé. Szerdán már el is érte a szárazföldet is. A helyenként 160 km/órát is elérő széllökések tetőket és nyílászárókat szakítottak le az Aleut-szigeteken található Atka és Unalaska körzetében, a levegőbe emelt tereptárgyak és törmelékek óriási erővel vágódtak az autóknak, építményeknek.

Alaszka nyugati felén is áradásoktól, orkán (hurrikán) erejű szelektől és blizzardoktól tartanak. Nyugat-Alaszka egyik legnagyobb városában, Nome-ban elrendelték a lakosság evakuálását. A front ide már megérkezett, amit közel 100 km/órás szelek, erős havazás kísért, a látástávolság pár szár méterre csökkent. A Nome-tól északkeletre fekvő Wales városában 120 km/órás lökéseket regisztráltak.

A Bering-tenger térségéhez hozzá tartoznak a nagy őszi viharok. A mostanit azonban olyan erejűnek gondolják, amelyhez hasonló 1974 óta nem csapott le Alaszkára - akkor 4 méterrel haladta meg a tenger szintje az átlagos értéket, és ez volt a modern idők (amióta mérési adatok rendelkezésre állnak) legsúlyosabb vihara. Súlyosbító körülménynek számít most, hogy még nem alakult ki az ilyenkor a partok közelében általában már meglévő tengeri jég. Emiatt a part menti települések teljesen védtelenek maradnak az orkán erejű szelekkel, az intenzív havazással és a hullámzással szemben. A legalább 2,5-3 méteres tengerszint-emelkedés következtében pedig víz alá kerülhetnek a parti települések.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat