2018. szeptember 24., Gellért

Tornádók Európa-szerte


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 17., szerda, 14:09

Igazán nem nevezhető eseménytelennek kontinensünk időjárása az elmúlt napokban: a változatos időben több országban tornádók is lecsaptak.

Európa nagy részén az elmúlt napokban ciklonok irányították az időjárást, okoztak változékonyságot, többfelé pedig rendkívüli eseményeket is. Hazánkban régen nem látott, tartós eső áztatta kedden a földeket, az Alpokban már 800 méteres tengerszint feletti magasság alatt is hullott megmaradó hó, Szicíliát pedig rendkívül heves zivatarok ostromolták több napon keresztül. 

Vasárnap a Földközi-tenger partjánál Marseilles közelében, Délkelet-Franciaországban csapott le egy tornádó, mely a beszámolók szerint átlagosan 150 méter szélességben pusztított. Erősségét tekintve F1-es kategóriába sorolták, átlagosan 150 km/órás szélsebesség jellemezte. A viharban 25 ember megsérült, több épületben is károk keletkeztek.

(keraunos.org)

Hasonló jelenség tűnt fel szombaton (október 13-án) Horvátországban, Dubrovnik mellett. Ott a forgószél tölcsére vízfelszín felett alakult ki, így víztölcsért, úgynevezett trombát láthattak az éppen ott tartózkodók. Ilyen esetekben a tornádó a felszippantott víztől válik láthatóvá, és ugyanolyan veszélyes tud lenni, mint egy, a szárazföld felett kifejlődött forgószél.

(jusdubrovnik.com)

 

(crometeo.net)

Hazánk területén szerencsére ilyen heves események nem zajlottak, de a mediterrán ciklonból kedden néhol egy havi mennyiséget meghaladó eső esett. A következő napokban már nem várható csapadék, ám a reggeli ködök helyenként tartósabban is megmaradhatnak. Ahol azonban kisüt a nap, ott 20 fok köré melegszik a levegő, igazi "vénasszonyok nyara" valószínű.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat