2018. szeptember 18., Diána

Tomboló zivatarok a hosszú hétvégén is


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 3., szombat, 14:26

A hosszú hétvégén sem maradunk záporok, zivatarok nélkül: Kövesse velünk a fontosabb konvektív csapadékot adó cellákat. Cikkünkben látványos videókkal és képekkel tájékoztatjuk Önöket a zivatarokról, Soltvadkerten például 1 óra alatt 16 mm csapadékot regisztráltunk.

Szombaton délután elsősorban a déli megyékben pattantak ki újabb zivatarcellák, de az Észak-Dunántúlon és Nyíregyháza térségében is van aktív zivatar. Alábbi képünkön a 14:00 körüli villámok térbeli rendeződését látjuk (forrás: Blitzortung.org). Minél világosabb árnyalatú jelet látunk, annál frissebb a zivatar, a pirosas színek másfél-két órája törént villámokat jelölnek.

Magyarországi villámjelenségek szombaton 14:00 magasságában - forrás: Blitzortung.org

Soltvadkerti webkameránkkal rögzített képeken jól látszik a zivataros kifutószél, majd konvektív felhőképződés jellegzetes, "pezsgőkibontáshoz" hasonló dinamikus jellege. Ezen igazi felhőszakadás volt, az állomáson 1 órán belül 16 mm csapadék esett.

 

Az ICI Interaktív Meteorológia soltvadkerti webkamerájának felvétele szombaton 11:00 és 14:00 között


Szombaton délelőtt országszerte sokfelé alakult ki eső, gyenge eső, a meghatározó csapadékforma azonban inkább a zápor volt. A rövid ideig tartó heves csapadékot hozó cellákban egyelőre villámot nem észleltünk, a délutáni órákra viszont már villám kíséretében érkezhet az újabb "zuhany". A déli megyékben ezzel együtt kettősfront felhőzete okoz majd kiadós esőt, amely az alábbi Sat24.com-ról származó műholdfelvételen is jól kivehető.

A Sat24.com műholdfelvétele szombat délelőtt 10:30-kor.


Szombathelyi webkameránk pénteken késő délután rögzítette egy zivatarfelhő üllőjének a szétterülésének tankönyvbe illő példáját.

Pénteken délután folytatódott a "zivatarparádé" hazánkban: folyamatosan pattantak ki újabb és újabb zivatarcellák, néhányat felhőszakadás és jégeső is kísért!


Salgótarjánt is csak óvatosan közelítették meg a fehér habok  pénteken 14:15 és 16:15 között.


Szépen megsütötte a nap a Törökszentmiklósra pénteken 15:00 és 16:00 között érkező zivatart.

A fejlődő és lassan mozgó konvektív cellák leginkább egy hegytetőről figyelhetőek meg. Nagy Hideg-hegy pénteken 15:15 és 17:15 között.

Május 2-án, pénteken a nagyjából 10 napja megszokott forgatókönyv szerint alakult az időjárás a túlnyomóan napos délelőttöt követően a késő délelőtti, déli órákban szinte "berobbant" a légkör, és sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Több cellát is felhőszakadás és jégeső kísért. Sőt, egyes településeket szinte beborított az apró szemű jég, Tamásiban pedig a hirtelen lezúduló mintegy 50 milliméternyi (ez körülbelül egy havi csapadékmennyiség!) eső következtében villámárvíz hömpölygött az utakon.

Következzen egy kis ízelítő a gyorsan fejlődő konvektív cellákról és a zivatarokról. Az összes filmet az ICI Interaktív Zrt. webkamerái rögzítették 2014. május 2-án, pénteken.

Bakonycsernye pénteken 10:45 és 12:45 között. A réten legelésző tehenek is érdeklődve figyelték a gyorsan fejlődő gomolyfelhőket.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat