2018. július 16., Valter

Tombol a szél Észak-Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2011. november 28., hétfő, 12:49

Amíg itt, a Kárpát-medencében arra várunk már hetek óta, hogy végre megmozduljon a levegő, és kisöpörje a megülepedett hideget, addig északon nincs hiány a szeles napokban.

A napokban érte el a kontinens északi részét egy újabb viharciklon, mely viharos, helyenként pedig orkán erejű szelet hozott a térség országaiba. Norvégia, Svédország, Dánia partjai mentén 70-90 km/h-s széllökések jellemzőek. A mai napon a norvégiai Nordoyan Fyr állomáson 144 km/h-s, a sklynnai mérőhelyen pedig 133 km/h-s legerősebb széllökést regisztráltak a műszerek a „Berit" névre keresztelt képződményből. De nem csak a partvidéki állomásokon, hanem a belsőbb területeken, így például a svéd Malmőben is gondokat okoz a viharos erejű légmozgás, és Nagy-Britannia magasabb hegycsúcsait is komoly szelek ostromolják.

Ezt a viharos időjárást egy ciklonrendszer, egy izlandi és egy barents-tengeri középponttal rendelkező alacsony nyomású időjárási képződmény okozza. Közép- és Kelet-Európában eközben egy nagy kiterjedésű, masszív anticiklon uralkodik, így a nagy légnyomáskülönbségek hatására erős szél tud kialakulni. Az izlandi ciklon a következő napokban kissé északra mozdul ugyan, ám valószínűleg tovább fog mélyülni, erősödni, így a térség lakóinak még egy darabig készen kell állniuk arra, hogy akár komoly károk is keletkezhetnek.

Az előrejelzések hatására jónéhány kisebb sziget lakosságát még időben kitelepítették, és óvatosságra intették az embereket, de sok település maradt áram nélkül. Pénteken és szombaton 30 méter magas hullámokat észleltek, egy történelmi világítótorony is megsemmisült, de szerencsére nem történt halálos baleset. Az olajfúró-tornyok közül viszont több is beszüntette a termelést egy időre, nehogy katasztrófa történjen.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat