2018. július 20., Illés

Tombol a nyár az Ibériai-félszigeten


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 13., csütörtök, 09:57

Hamisítatlan nyári idő uralkodik pár napja Spanyolország és Portugália nagy részén: a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála.

Az időjárás jellege is a nyarat idézi: egy, az Atlanti-óceán területén időző nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően szinte zavartalan a napsütés, gyenge a légmozgás, így a nyaralóknak igazán nem lehet okuk panaszra. Szerdán Sevillában például 35,5 fokot mértek, de Madridban is 32 fok volt, míg Portugália tengerpartjain sem fáztak az ott élők és nyaralók: Lisszabonban 31,4 fokot regisztráltak a műszerek - ez még arrafelé sem mindennapi, júliusban jellemzőek az ilyen értékek.

A meteorológusok szerint napokig nem tér vissza az ilyenkor megszokott hőmérséklet. A Földközi-tenger délnyugati medencéjében nem ritka, hogy ősszel is meghaladja a legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot, de csak egy-egy napon szokott ez előfordulni. A mostani eset ilyen tekintetben is rendkívüli tehát. A magas nyomású anticiklon megakadályozza a hideg légtömegek beáramlását a térség fölé, miközben Afrika felől forró levegő érkezik, így elég stabil helyzet állt elő ahhoz, hogy az üdülni vágyók kedvére tegyen az időjárás a térségben.

Miközben a hét elkövetkező részében a Kárpát-medencét egyre hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el, addig az előrejelzések szerint legalább a jövő hét elejéig marad a szokatlan meleg a félszigeten. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat