2020. február 22.,

Tombol az Aere ciklon a Fülöp-szigeteken


ICI Interaktív Zrt. - 2011. május 9., hétfő, 11:20

Az Aere névre keresztelt trópusi ciklon vasárnap szélviharokkal és heves esőkkel csapott le a Fülöp-szigetekre. Már tíz halottról szólnak a hírek.

Az Aere (helyi nevén Bebeng) pénteken jelent meg a csendes-óceáni térségben, a Fülöp-szigetektől keletre, majd vasárnap a 85 km/órás átlagszél mellett 100 km/órás lökésekkel érte el a szigetország Catanduenes tartományát. A heves esők földcsuszamlásokat idéztek elő, amelyekben már tízen életüket vesztették, a közlekedés megbénult, áramkimaradások is voltak. Több ezren rekedtek a kikötőkben a lezárt utak, illetve a felfüggesztett kompközlekedés miatt, Manilában több tucat repülőjáratot is töröltek. Mindeközben a szigetország északkeleti részén több mint százezer embert telepítettek ki lakhelyükről az árvíz- és sárlavina-veszély miatt.


AP fotó

A Fülöp-szigetek jelenleg a trópusi monszun időszakát éli, így az egyébként is sok esőt növeli az Aere. Catarman városában az elmúlt napokban a májusi össz-csapadék közel ötszöröse, 700 mm csapadék esett, de már Manilában is mintegy 120 mm-t mértek - ami a május havi átlagmennyiség. A mai napon Luzon szigetén várnak további intenzív esőket, az Aere ugyanis 75 km/órás szelekkel újból partot ért, ezúttal Aurora tartományban.

Az Aere kedden már elhagyja Luzont, és északkelet felé kanyarodva szeli át a Filippínó-tengert. Miközben folyamatosan veszít erejéből, hullámverését és intenzív csapadékát Japán délkeleti részein még érezhetik.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat