2019. január 23., Zelma

Tombol a nyár Európában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 5., hétfő, 14:24

Európa nagy részének időjárását egy anticiklon alakítja, aminek köszönhetően alig találunk felhőket a kontinens felett: igazi nyári idő jellemző ezekben a napokban.

A Brit-szigetek térségében egy hatalmas, masszív anticiklon helyezkedik el, ami kontinensünk nagy részének időjárására hatással van. Frontokat nem találunk most Európa felett, a helyenként, főleg a Balkán-félszigeten megjelenő gomolyfelhőzet a helyi konvekció következménye, ott záporok, zivatarok is előfordulnak. Máshol azonban (így hazánkban is) sok napsütés, száraz, eseménytelen idő jellemző, a nyaralók igazán nem panaszkodhatnak, bármelyik országban is vannak éppen. 

A sat24 műholdképe kedden délután 2-kor: frontmentes, tiszta idő uralkodik Európa felett

Közvetlenül a magas nyomású képződmény középpontja környezetében, Spanyolországban és Portugáliában, illetve délkeleten, Törökország területén igazi hőhullám tombol, szinte minden nap ezek az országok "versenyeznek" Európa legmelegebb helyének címéért. A török Adiyaman településen hétfőn 42,7 fokot mértek, de a portugál Castelo Brancoban sem volt éppen hűvös: ott 41 fokot mutattak tegnap délután a hőmérők - árnyékban.

Európa időjárását mutatja az "Időjárás most" térképünk kedden délután 5 órakor

A masszív anticiklon mindeközben útját állja azoknak a dél felől érkező forró légtömegeknek, amik többek között a Kárpát-medencébe juthatnának, ennek köszönhető a nálunk kialakult szélsőségektől mentes strandidő. Még Svédországban és Finnországban is 22, 25 fokot mérnek, a Brit-szigeteken pedig ottani mércével mérve kisebb "hőhullámnak" számít a 27, 28 fokos maximum - de ami ennél is szokatlanabb: ragyogó napsütést élvezhetnek a borongós időhöz szokott angolok és skótok is.

A legfrissebb előrejelzések szerint az anticiklon csak lassan, fokozatosan épül le, és napról napra csak alig észrevehetően mérséklődik a forróság a spanyol térségben, a törököknél pedig erre sem nagyon van esély körülbelül 10 nap távlatában sem. 

Csejtei Nusi fotója Spanyolországban készült a múlt héten
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat