2018. július 16., Valter

Tombol a nyár Ausztráliában


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 10., hétfő, 15:01

Amíg nálunk igazi téli idő uralkodik és "röpködnek a mínuszok", addig a déli féltekén a forróság jegyében telnek a napok.

Habár még csak néhány napja kezdődött a meteorológiai tél hazánkban, már mindenhol ízelítőt kaphattunk belőle: jeges, metsző szél, havazás, hófúvás, vagy éppen komoly fagyok jellemzik mostanában időjárásunkat. A déli félgömbön ezzel szemben most van nyár, Ausztráliában pedig több helyen rekordokat döntögető hőség uralkodik. 

Vasárnap a Föld legforróbb pontjai mind a kontinensnyi államból kerültek ki. Ezek közül is West Roebuck vitte a prímet: az Indiai-óceán partján fekvő mérőállomáson kereken 45 fokot mutattak a hőmérők a legmelegebb időszakban, és nem sokkal marad le mögötte Fitzroy Crossing (44,9), Rabbit Flat (44,3), Lajamanu (43,6) és Dampier (43,2) sem. A forróság tehát az északi, északnyugati parton a legelviselhetetlenebb. Közben Darwin városában is rekord született: a mérések kezdete óta nem volt még ilyen meleg decemberben: négy napon is (ráadásul négy egymást követő napon, csütörtök és vasárnap között) 36 fok fölé melegedett a levegő. 

A nagy meleget még elviselhetetlenebbé teszi, hogy minden délután szinte menetrendszerűen érkeznek a zivatarok az óceán felől, amelyek átmenetileg ugyan lehűtik kissé a levegőt, ám utána az este és az éjszaka párássá, fülledtté válik, szinte aludni sem lehet az izzasztó körülmények között.

A szokatlan hőhullám oka egy nagy kiterjedésű alacsony nyomású terület, mely enyhe, a trópusi területek felől fújó szeleket generál, amikkel folyamatosan, akadály nélkül szállítódik a páradús, meleg levegő a szárazföld belseje fölé. Az előrejelzések szerint a következő napokban is marad az átlagosnál több fokkal melegebb idő, és a délutáni zivatarok is állandósulni látszanak - ezek tehát csak átmenetileg hűtik le a levegőt, nagyjából 25 fok köré.

Mindeközben a Kárpát-medencében az idei tél leghidegebb reggelére ébredhettek sok helyen: a hivatalos tájékoztató szerint Pitvaroson (Békés megye) -17 fokig hűlt a levegő. Az ICI Ibterakív Zrt. műszerei közül a békéscsabai regisztrálta a legalacsonyabb hőmérsékletet: -14,1 fokot.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat