2018. július 21., Dániel

Többszörös jégkár Zalában és Baranyában


ICI Interaktív Zrt. - 2018. április 15., vasárnap, 02:27

A kedd délutáni viharokban Baranya és Zala megye egyes részein két alkalommal vonult át szupercella, amely jelentős jégverést okozott. Kisebb zivatar a Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön is előfordult.

A kedd délutáni hidegfrontban kétszer egymás után vonult át szupercella Zala és Baranya megye egyes részein. (A szupercella egy nagyjából 10-20 kilométeres vízszintes átmérővel rendelkező különleges zivatarfelhő, amelyben körkörös mozgás figyelhető meg. A tornádók kialakulásának több mint 90%-a szupercellákhoz köthető.) A szupercellát heves jégverés kísérte, az első vihar Pécs városát is elérte. Barack nagyságú jegekről is érkezett jelentés.

22:00

Észak-déli irányú csapadéksávok haladnak át az országon kelet felé, amelyekben beágyazva még mindig előfordulnak zivatarok. A fővárost elhagyta az első csapadékzóna, de a következő hamarosan megérkezik.

21:00

Az országban többfelé fordulnak elő záporok, és főként a déli megyékben zivatarok. A csapadéksáv nyugat felé halad tovább, hamarosan a középső országrészt és a főváros térségét is elérik a záporok.

20:20

A második szupercella miután átlépte az országhatárt sokat veszített erejéből, de a Dunántúl déli részén továbbra is heves záporokat, zivatarokat okoz. Időközben már az ország délkelti megyéiben is zivatarok alakultak ki.

Az alábbi képet Dr Schneider Zoltán készítette a pécsi jégesőt követően. Köszönjük a képet!

19:20

Alig, hogy elvonult az első szupercella, szinte ugyanazon az útvonalon közelít a következő zivatargóc. Az érintett területeken ezért újabb felhőszakadásra, nagy mennyiségű csapadékra, valamint jégesőre kell számítani.

Az alábbi képet Kiss Balázs készítette a Kaposvár felett elhaladó szupercelláról.

18:50

Tovább vonul a szupercella, Baranyában okoz felhőszakadást, jégesőt. Nincs kizárva, hogy tornádót is tartalmaz. Másodfokú viharjelzés van érvényben.

17: 00

Ausztriában alakult ki az a nagy zivatargóc, amely fokozatosan halad délnyugat felé, és már elérte hazánk térségét. A Mura vidékén már jégeső is előfordult. A nyugati országrészben narancs riasztás van érvényben. A Balaton nyugati medencéjében is másodfokúra emelték a viharjelzést, a tóban fürödni tilos. A következő órákban zivatarok alakulhatnak ki a Balaton térségében is. Erős, viharos szél és jégeső is előfordulhat.

A mai nap folyamán északnyugat felől egy hidegfront éri el az országot, amely többfelé okoz majd záporokat, zivatarokat. A szél egész nap erős lesz, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is előfordulhatnak. Egy-egy heves zivatart akár jégeső is kísérhet.

A déli megyékben eleinte még sok lesz a napsütés, így ott a délutáni órákra ismét 30 fokig melegszik a levegő. A sok napsütésnek köszönhetően a délkeleti országrészben már 9 órakkor is 25 fok feletti hőmérsékleteket mérnek. A térségben a nyaralóknak még mindig kedvez az idő.

A Balaton környékén is sok a napsütés, jelenleg első fokozatú a viharjelzés. A fürdözőknek azonban érdemes figyelniük a viharjelzést, mert ha tovább erősödik a szél másodfokúra emelik. Másodfokú viharjelzés esetén percenként 90-szer villanak fel a jelzőlámpák, ekkor már tilos a vízben tartózkodni.

Az északnyugati országrészben már érződik a front hatása. Megnövekedett a felhőzet, és elszórtan gyenge eső, zápor is előfordul már. A hőmérséklet 9 óra környékén 20 fok körül alakult.

Az érkező hidegfront miatt várhatóan nagy hőmérsékleti különbség alakul majd ki az ország északnyugati és délkeleti része között. Északnyugaton várhatóan nem melegszik 25 fok fölé a levegő, míg délkeleten akár a 33 fokot is elérheti a hőmérséklet.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat