2020. január 21., Ágnes

Több mint 10 fokos lehűlést hoz a markáns front!


ICI Interaktív Zrt. - 2017. augusztus 19., szombat, 13:08

Az országos hőséget követően szombat estétől egy markáns hidegfront hoz 10, 15 fokos lehűlést, az azt követő napokban pedig a sokéves átlag alá csökken a hőmérséklet. A hirtelen változás sokaknál okozhat intenzív panaszokat, cikkünkből kiderül, hogyan vészelheti át a megterhelő időszakot!

Az előző hőhullámnál ugyan rövidebb ideig tartott, de így is nagyon megterhelő volt a kánikulai napok sorozata. Az ICI Interaktív Meteorológia állomásai közül szerdán 36,2, csütörtökön pedig már 37,4 fokot mértünk Csanyteleken, augusztus 20-a viszont oda is meghozza majd a felfrissülést - előtte pedig várhatóan a viharokat is. 

Milyen idő lesz augusztus 20-án? Ide kattintva kiderül a cikkünkből!

Szombaton tehát lassan, de biztosan megkezdődik a változás. Eleinte egy, a Kárpát-medence térségét észak felől lassan megközelítő hidegfront előoldalára kerülünk, ezért ezen a napon keleten még 35, 36 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Késő délután aztán megérkezik a markáns hidegfront, amely viszit csak lassan halad kelet felé. A front mentén országszerte egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, de néhol intenzívebb zápor, sőt, zivatar is lehet! A fronthoz tartozó csapadéksáv csak vasárnap délelőtt hagyja el teljesen hazánk térségét – a szombatról vasárnapra virradó éjszaka tehát erősen felhős, borult, sokfelé csapadékos időre számíthatunk.

Szombaton, augusztus 19-én már felfrissült az idő a nyugati határnál. Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata által mért hőmérsékletek délután 2-kor nagyon széles skálán mozogtak: Ágfalván, Sopron mellett mindössze 17, az alföldi Csanyteleken pedig kis híján 37 fokot mértünk!

A front mögött aztán jóval hidegebb levegő érkezik, vasárnapra mintegy 10, 15 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés – ezen a napon már csak 18, 25 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála.

A hidegfrontot követően pedig még napokig az ilyenkor megszokottnál pár fokkal hűvösebb, kissé változékony, de alapvetően azért kellemes, frontmentes idő várható. A hajnali és kora reggeli órákban azonban a derült ég alatt, a szélvédett helyeken alacsonyra süllyed a hőmérséklet.

Érdemes folyamatosan nyomon követni naponta többször is frissülő előrejelzésünket!

Az efféle markáns légköri változások az egészséges szervezetet is megviselik, az éppen lebetegedett, vagy krónikus betegséggel küzdőkre nézve azonban kimondottan veszélyes is lehet! Augusztus 19-én szombaton, a nap első felében még frontmentes idő lesz, majd délutántól egészen vasárnap estig országszerte hidegfronti hatás érvényesül. Ez többeknek okozhat panaszokat:

- Sokaknál jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás, migrén.

- Erősödnek a görcsös panaszok, az arra érzékenyeknél hasi- és izomgörcsök léphetnek fel.

- A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek, náluk a gyakori vérnyomás-ingadozások kívül légszomj, sőt, akár rosszullét is jelentkezhet! Emellett fokozódik az infarktusveszély is.

- A mindenórás kismamáknál beindulhat a szülés.

- A szabadban erősen csökken a hő- és komfortérzet, a változékony, szeles, esős idő pedig nem kedvez a szabadtéri tevékenységeknek.

A következő videóban életmentő tanácsokat hallhat a markáns hidegfront átvészléséhez, kattintson ide!

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat