2020. január 26., Vanda

Tisztább levegő - több hurrikán


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 31., szerda, 12:56

A tisztább levegő növelheti a hurrikánok gyakoriságát - erre jutott egy új tanulmány, mely a légköri aeroszolok mennyiségét és a hurrikánok számának kapcsolatát vizsgálja.

A Met Office kutatói kapcsolatot találtak az ipari légszennyeződések és az észak-atlanti térségbeli hurrikánok gyakorisága között.

A XX. század nagy részében a koromméretű légszennyező anyagok kibocsátása olyan körülményeket teremtett, amik nehezebbé tették a hurrikánok keletkezését. 1980 óta azonban kimutathatóan tisztább az atlanti térség levegője, ez okozhatja az utóbbi időkben gyakoribbá váló, pusztító erejű viharok számának növekedését.

Az elmélet szerint az aeroszolok számának növekedésével a felhők sugárzás-visszaverő képessége növekszik. Ha kevesebb az aeroszol, kevesebb a Napból érkező visszavert sugárzás, tehát így több energia érkezik a felszínre. A több energia melegebb tengerfelszínhez vezet, ami növeli a hurrikánok kialakulásának valószínűségét.

Számos kutatás emellett azt is kimutatta, hogy a hurrikánok egyre erősödő globális trendet mutatnak. Az idő előrehaladtával egyre több a nagyobb szelekkel járó pusztító vihar. Ezzel egyvág a 2007-es IPCC jelentés, mely szerint "valószínűbb", hogy antropogén hatások dominálnak a hurrikánok intenzitásának növekedésében.

Forrás: http://www.telegraph.co.uk
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat