2018. szeptember 20., Friderika

A tengerek szennyezése miatt pusztulnak a bálnák


ICI Interaktív Zrt. - 2010. június 25., péntek, 14:39

Több bálna pusztul el a vizek szennyezése és a zajszennyezés következtében, mint a bálnavadászat miatt, állítják kutatók.

A nagytestű ceteket évszázadokon át vadászták olajukért és húsukért. A bálnavadászat a múlt század végére szinte a kihalás szélére sodorta a bálnák számos faját. 1982-ben az IWC, Nemzetközi Bálnavadászati Tanács, elfogadott egy 1986 óta hatályos moratóriumot, amely megtiltotta minden bálnafajta kereskedelmi célú vadászatát. Az ezt követő években a bálnák számának emelkedése volt megfigyelhető, habár Norvégia, Japán és Izland továbbra is vadászta az állatokat.

A klímaváltozás miatt a bálnáknak újabb kihívásokkal kell szembenézniük, nehezebb lesz élelmet találniuk. Egyre növekszik a hajóbalesetek száma is, ami rendkívüli módon szennyezi a tengerek vizét, rontva ezzel a bálnák szaporodási esélyeit. A halászhálókba gabalyodó állatok sokszor megsebesülnek, és többségük el is pusztul, hangozott el a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács ülésén Marokkóban.

A fent említett hatások összessége mellett a bálnavadászok tevékenysége már elhalványul, állítja Monica Medina, az IWC amerikai munkatársa.

Veszélyes tengerek

Napjainkban nagyon sok bálna sebesül meg mert belegabalyodik a halászhálókba, vagy halászzsinórokba. Ezeknek az állatoknak a többsége néhány hónap múlva belehal sérüléseibe.

A bálnák alacsony frekvenciás énekük segítségével tájékozódnak a tengerekben.  A kutatók szerint a zajszennyezés, amit a katonaság berendezései, az olaj és gázlelőhelyeket kutató cégek műszerei okoznak, zavarják a cetek kommunikációját. A szennyezés főleg a nagy kikötők környékén ölt aggasztó mértéket. A zajszennyezés következtében a nőstények nem hallják az éneklő hímeket, és ennek következtében elveszítik szaporodási lehetőségeiket.

Füldünk legnagyobb élőlényeit, a bálnákat az emberi tevékenység egyre nagyobb kihívások elé állítja. A fajok fennmaradásának érdekében fontos lenne az állatok védelmére jobban odafigyelni.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat