2018. szeptember 21., Máté

Télire fordul az idő, de a medve már tavaszt jósol


ICI Interaktív Zrt. - 2013. február 2., szombat, 13:40

Erős hidegfront érkezik, ami mögött viharos széllel hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Vasárnap zord téli idő várható, a medve azonban rövidesen tavaszt ígér.

A hétvégén egy markáns ciklon alakítja az időjárásunkat kiadós csapadékkal. Ennek a ciklonnak a melegfrontja többfelé okozott esős időt, ám a délután folyamán már megérkezik annak markáns hidegfrontja is. A hidegfront mögött zúdulni kezd a hideg levegő, és az esti óráktól  nyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel az esőt. Vasárnap már a keleti határszélen is szilárdra vált a halmazállapot.

A hideg levegőt viharos északi áramlás kíséri. Este előbb a Dunántúlon, majd hajnaltól már a középső és északkeleti megyékben is gyakran viharossá fokozódik a szél. A legerősebb lökésekre a Dunántúlon lehet számítani, ahol a 90 km/órát is meghaladhatják, de 70 km/óra feletti szelek többfelé, a főváros térségében is lehetnek. A szél vasárnap este már jelentősen csitulni kezd.

Míg szombaton a délnyugati, déli megyékben még többfelé elérte, meghaladta a 10 fokot a hőmérséklet, addig vasárnap már csak 0, +4 fok között alakulnak az országos maximumok - ez azt is jelenti, hogy a lehullott hó gyengén olvadni fog napközben, az utak, járdák latyakossá válnak. A kevéssel fagypont feletti értékek a viharos északi széllel és a havazással párosulva kellemetlen, zord téli időt tartogatnak.

 

Nem látta meg a medve az árnyékát

A néphiedelem úgy tartja, hogy február 2-án a téli álmát alvó medve felébred, és kibújik a barlangjából. Amennyiben napos időt talál odakint, és meglátja saját árnyékát, visszabújik odújába és tovább alszik. Tudja, hogy a télnek nincs még vége, negyven napig csikorgó fagyok és sok hó várható. Ha viszont borús időt talál odakint, nem bújik vissza, mert érzi, hogy rövidesen kezdetét veszi a tavasz.

Ma nem látta meg a medve az árnyékát, hiszen országszerte borult, esős idővel szembesülhetett, ami a medve-jóslat szerint azt jelenti, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. A meteorológiai előrejelzésekben egyelőre a tél és a tavasz párharca látszódik.

Szombaton a február elején megszokott értékeknél (2-3 fok) az ország nagy részén 2-5, délnyugaton pedig 8-10 fokkal volt melegebb. Az érkező hidegfront mögött vasárnapra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a hét elején viszont ismét enyhébb légtömegek érkeznek. A déli tájakon kedd-szerdán újból lehetnek 10 fok körüli csúcsértékek, azt követően azonban ismét lehűlés látszódik. Az elkövetkező két hétben ez a hullámzás és nagy bizonytalanság jellemzi az előrejelzéseket, de talán február közepén már van esély a tartósabb enyhülésre, így akár igaza is lehet a medvének.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat