2018. július 16., Valter

Télies napok március végén


ICI Interaktív Zrt. - 2013. március 30., szombat, 13:26

Havazással érkezett meg hozzánk hétfőn egy mediterrán ciklon, ami várhatóan csak szerdán távozik térségünkből. Addig kitart a szokatlan, télies időjárás.

Szerdán a ciklon középpontja fokozatosan északkeleti irányba haladva távolodik térségünktől. Eközben töltődik, folyamatosan öregszik ez a légköri képződmény, így egyre kevesebb csapadékot várhatunk belőle.

Az utakon azonban közlekedjünk fokozott óvatossággal és türelemmel. Téli menetfelszerelés, és a közlekedési információk folyamatos követése feltétlenül szükséges.

Szerda reggelre a főváros nagy részén tekintélyes vastagságúra hízott a friss hóréteg, még januárban is szokatlan, hogy ekkora hó fedje a tájat Budapesten. A délelőtti órákban már csökkent a csapadék intenzitása, és egyre inkább keletre szorult a havazás. Nyugaton pedig eltűntek a felhők, és kisütött a nap.

Havasak az autók, a háztetők, a járdák, az utak - havas az egész táj a 18. kerületben szerda reggel

Pintér Edit fotója

A keddi napon is folyamatosan havazott, azonban a délkeleti határszélen a fagypont feletti hőmérsékletek mellett folyamatos olvadás volt jellemző.

Kedd reggelre délnyugaton már 30 centiméteres hóréteg is kialakult, szinte az egész országot belepte a hó, a legkevesebb (3 cm körüli) csapadék északkeleten hullott.

 

Márciusi hó Németh Ferenc fotója

 

Kedd reggelre szép hókupacok gyűltek össze a hólapátolás után Kaposvár környékén is (Németh Ferenc felvétele)

 

Hétfőn a délelőtti órákban havazás kezdődött délnyugaton. A csapadékzóna fokozatosan kiterjedt, estére már országossá vált. Több helyen okozott fennakadásokat a havazás a közlekedésben. A szeles időben kisebb hófúvások is kialakultak.

 

 

Így lepte el a hó Pécset az ICI Interaktív Zrt. pécsi állomásának webkamera képeiből készült filmen

 

És a végére egy kis múltidéző: így festett egy évvel ezelőtt a napi maximumhőmérséklet térképünk, 18 fokokat is mérhettünk aznap:

 

Az ICI Zrt. mérőhálózatával mért maximumhőmérsékletek 2012. március 26-án

Az ICI Zrt. mérőhálózatával mért maximumhőmérsékletek 2012. március 26-án
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat