2020. január 21., Ágnes

Téli idő novemberben?


ICI Interaktív Zrt. - 2016. november 15., kedd, 16:15

A napokban többfelé már az első hó is leesett, a fővárosban ma az idei ősz eddigi leghűvösebb hajnalára ébredhettek az ott élők. Szerdán pedig melegfront érkezik, amelynek köszönhetően a havas eső, havazás mellett, ónos esőre is készülhetünk! Vajon idén novemberben kezdődik a tél?

Még csak november közepét írunk, de többfelé mintha már a decembert mutatna a naptár.  A múlt hét folyamán sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, majd szombaton egy ciklon érte el térségünket, amelynek köszönhetően több helyen már nem csak eső, de havas eső is kialakult. Havazás kezdetben csak a magasabban fekvő területeken fordult elő, de ahogy teltek a napok helyenként már síkvidéken is megjelentek az első hópelyhek. A hétvége mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeket megviselte, sokan keringési- és vérnyomás problémákkal küszködhettek.

Az ICI Interaktív Meteorológia minimum hőtérképe 2016.11.15-én.

Az éjszakai minimumhőmérsékletek országszerte fagypont körül, vagy az alatt alakultak, november 13-án Galyatetőn -4,9 fokot, november 14-én Letenyén, -5,2 fokot mértek a hajnali órákban, de a legmagasabb hajnali hőmérsékletek is csak 1-2 fokot értéke el az ICI Interaktív Zrt. műszerei szerint. Azonban az ősz idei minimum rekordja ma hajnalban dőlt meg Budaörsön, ahol -6,6 fokot észleltek a leghidegebb időszakban. Az erős lehűlés főként a kopásos ízület bántalmakkal élők számára volt megterhelő, akiknek tünetei a kis napi hőingás miatt napközben is csak kevéssé mérséklődtek.

A frontmentes, de szokatlanul hűvös időszak után holnap melegfront vonul át hazánkon, amely ismét csapadékos időjárást hoz, viszont ezúttal már nem csak esőre, havas esőre (a hegyvidéki területeken havazásra) kell számítani, de északon akár ónos eső is kialakulhat! Az útburkolatra ráfagyó csapadék súlyosan megnöveli a féktávolságot, ajánlott ilyenkor nagyobb követési távolságot alkalmazni, mérsékelni a sebességet!  A frontérzékenyek körében főleg a migrén jellegű fejfájásos tünetek fokozódására kell számítani, sokan fáradékonyabbnak, álmosabbnak érezhetik magukat a megszokottnál. Az érintettek számára ajánlott zöld teát fogyasztani napközben amely nem csak a fejfájást csökkentheti, de emellett élénítő hatással is bír.

A melegfront elvonulása után átmenetileg búcsút mondhatunk a télies időnek, a hét második felében melegedés várható.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat