2018. július 22., Magdolna

Tavaszias meleg délen, gyors lehűlés nyugaton


ICI Interaktív Zrt. - 2014. február 17., hétfő, 18:04

Vasárnap délen szokatlanul enyhe volt az idő több helyen 15 fokig emelkedett kora délutánra a hőmérséklet. Nyugaton viszont a hirtelen jött lehűlés miatt volt különleges a hét utolsó napja.

Vasárnap kora délután igazán enyhe, szinte tavaszias idő volt hazánkban: kora délután az ország nagyobbik részén 6 és 12 fok között alakult a hőmérséklet, de délen egészen 15 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Ennek egyik oka a szokatlanul enyhe éjszaka volt: a minimumhőmérsékletek ugyanis – a hegységekben lévő állomások méréseit nem számítva – mindenhol 2 és 7 fok között alakultak, amelyek ilyenkor, februárban igencsak magasnak számítanak. Emellett napközben sok helyen hosszabb-rövidebb időszakokra kisütött a nap, amely – az előbb említett feltétellel együtt – elég volt ahhoz, hogy a naposabb déli tájakon a sokévi átlagnál több mint 10 fokkal magasabb hőmérsékleteket mérhettünk kora délután!

A "hőség" csak az északnyugati országrészt nem érintette: oda ugyanis már a déli órákban megérkezett az a gyenge hidegfront, amely holnap reggelre át is vonul felettünk. Ez a hidegfront nem csak a magasban, de a felszín közelében is komoly lehűlést hozott: volt olyan település nyugaton, ahol délután kevesebb, mint három óra alatt 8 fokot zuhant a hőmérséklet! Ez a lehűlés viszont csak átmeneti, hétfőn ugyanis a felsőbb légrétegekben már erőteljes melegedés kezdődik, amely a talajon is érezteti hatását – a maximumhőmérsékletek a hét első napján is csak néhány fokkal lehetnek alacsonyabbak, mint vasárnap.

   

Az ICI Interaktív Meteorológia hőmérsékleti mérései 2014. február 9-én 13:40 (bal oldali kép) és 20:00 (jobb oldali kép) órakor. Kora délután délen 13-15, míg északnyugaton már csak 4-7 fokot mérhettünk. Az esti hőmérsékleti térképen a lehűlés "kiterjedése" jól tükrözi a front helyzetét, ami este 8 órakor nagyjából a Budapest-Pécs vonalon helyezkedhetett el.

Az ICI Interaktív Meteorológiateskándi mérőállomásán mért hőmérséklet napi menete 2014. február 9-én. Nagyjából 12:30 és 15:30 UTC között, azaz három óra alatt több, mint 8 fokot zuhant a hőmérséklet!

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat