2018. szeptember 22., Móric

Tavasz, nyár, ősz, tél - 24 óra alatt


ICI Interaktív Zrt. - 2012. október 28., vasárnap, 15:11

Szombaton a csapadékos idő mellett a nap is kisütött több helyen, délen pedig 20 fok közelébe melegedett a levegő. Vasárnapra több helyen 15 fokot zuhant a hőmérséklet.

Szombaton egy mediterrán ciklon melegszektora húzódott a Kárpát-medence fölé, melynek felhőzete szinte mindenütt okozott több-kevesebb csapadékot. Ezzel együtt erős, olykor viharos lökésekkel kísért délies áramlással igen enyhe légtömegek is érkeztek térségünkbe. Olyannyira, hogy délután a legtöbb helyen 15 fok fölé melegedett a levegő - ez alól szinte csak az északi, tartósabban csapadékos tájak képeztek kivételt.

Estefelé aztán északnyugatra megérkezett a ciklon markáns hidegfrontja is: északnyugatira, majd északira fordult a szél, és az eddigieknél mintegy 10-15 fokkal hidegebb levegő tódult be térségünkbe erős, gyakran viharos lökésekkel kísért széllel együtt. A labilis légrétegződés hatására nem egy helyen zivatarok is kialakultak - sokfelé a nyarat idézte az égkép.

Vasárnap hajnali 4 órára nagyjából a Tisza vonaláig ért el a front - ott még meleg volt a hajnal...

...Fél 7-kor már 10 fokkal hidegebb volt ott is

Az ICI Zrt. Békéscsabán kihelyezett mérőműszere szombaton délelőtt 71 km/órás, viharos erősségű széllökést mért. A széllökés délies irányú volt, és ekkor még meleg levegőt szállított. A hidegfronthoz kapcsolódóan Körmenden regisztráltuk a legerősebb széllökést: 64 km/órával tört be a hideg levegő.

A légmozgás éjjel sem csillapodott, sőt, már mindenhol északnyugatira fordult, és tovább erősödött: a Bakonyban vasárnap délelőtt szinte folyamatosan 40 km/óra feletti erősséggel tombolt, de a fővárosban is hasonlóan erősnek bizonyult. Igencsak alacsonyan alakultak a minimumhőmérsékletek is: Kárpát-medence-szerte +1, +2 fokig hűlt a levegő, és délutánra sem melegedett már fel. Vasárnap 12-15 fokkal mutattak alacsonyabb értékeket a hőmérők délután, mint egy nappal korábban. Mindehhez kezdetben délen és a középső tájakon, délután pedig északkeleten társult csapadék: kellemetlen, esős idő okozott rendkívül alacsony hő- és komfortérzetet.

A hideg levegő teljesen kitölti a Kárpát-medencét, a meleg kiszorult Európa déli és keleti tájai fölé

Nyugaton az eső mellett hópelyhek is megjelentek a kora reggeli órákban, hétfőn pedig a magasabban fekvő tájakon és a Dunántúlon akár kiterjedt havazásra is számíthatunk. Ezt követően pár napig megjelennek a reggeli fagyok is, 2 méteres magasságban is mérhetünk -4, -5 fok körüli minimumhőmérsékleteket, majd lassú enyhülés, ám változékony időszak körvonalazódik.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat