2018. szeptember 18., Diána

Talajmenti faggyal kezdődik a csillagászati ősz


ICI Interaktív Zrt. - 2014. szeptember 23., kedd, 18:42

2014. szeptember 23-án, hajnalban beköszöntött a csillagászati ősz. Ezzel együtt időjárásunk is egyértelműen ősziesre fordult, hiszen a szeles 23-át követően a 24-re virradó éjszaka többfelé számíthatunk talajmenti fagyra. Cikkünkben humánmeteorológiai tanácsokat is olvashat!

Idén, 2014-ben szeptember 23-én, egészen pontosan hajnali 2:29 órakor elkezdődött a csillagászati ősz, ekkor volt ugyanis az északi féltekén – így hazánkban is – az őszi napéjegyenlőség. A déli féltekén ez az időpont értelemszerűen a csillagászati tavasz kezdetét jelöli. Ebben az időpontban a Nap pontosan 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezen a napon az egész Földön ugyanolyan hosszúságú.

Ebben az évben az időjárás is "tudja a dolgát", hiszen ezekben a napokban igazán ősziesre fordult hazánkban az idő: egyre hűvösebb reggelekre számíthatunk, a legmelegebb órákban pedig többnyire 20 fok alatt, vagy annak közelében marad a hőmérséklet. A napéjegyenlőséget követő éjszaka ráadásul különösen hideg lesz: az északkeleti tájakat kivéve frontmentes, nyugodt, sokfelé derült időben az ország nagy részén hajnalra fagypont közelébe süllyed a hőmérséklet, többfelé számíthatunk gyenge talajmenti fagyra. Sőt, az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben 2 méteren is fagypont alatti hőmérsékletet mérhetünk a 24-re virradó reggel!

Ezeken a rendkívül hideg reggeleken természetesen extrém alacsony lesz az érzett hőmérséklet, valamint fokozott fel- és megfázásveszélyre is számíthatunk. A hideg időben kiújulhatnak az ízületi bántalmak is. Íme néhány tanács, amivel felkészülhet a következő napok humánmeteorológiai helyzetére:

 - Mindenképpen öltözzön melegen és rétegesen. főleg reggel, munkába vagy iskolába menet: ezekben a napokban már előkerülhetnek a melegebb kabátok, illetve a sál, a sapka és a kesztyű is!

 - A hőérzetén meleg védőitalok – levesek, teák – fogyasztásával is segíthet.

 - Az ízületesek fordítsanak fokozott figyelmet fájós tagjaik melegen tartására, és kezdjék a napot egy kíméletes, de átmozgató tornával!

Az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben a Meteo Klinika honlapján tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat