2018. szeptember 18., Diána

Tájfun sújtotta Japánt is


ICI Interaktív Zrt. - 2013. november 12., kedd, 18:12

Az idei, a Csendes-óceán nyugati medencéjében igen aktív tájfunszezonban nem a Wipha nevű trópusi ciklon volt az első – és feltehetőleg nem is az utolsó –, amely heves szélviharokkal és özönvízszerű esőzéssel sújtotta Japánt.

A Wipha névre keresztelt tájfun a hét elején közelítette meg a Japánhoz tartozó szigeteket. A Tokiótól mintegy 120 kilométerre, délre fekvő Oshima szigeten kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt több mint 800 milliméternyi csapadék hullott. A hosszú ideig tartó heves esőzések miatt a hegyekben földcsuszamlások következtek be, amelyekben legalább 17 ember vesztette életét. Több tucat lakóépület teljesen megsemmisült és több mint 50 embert tartanak nyilván eltűntként.

A tokiói Haneda repülőtéren 120, a Tokiótól délre fekvő, part menti Tateyama településen pedig 150 km/órás szélsebességet mértek a vihar középpontjának áthaladásakor. A Tokió körüli területeken ez idáig átlagosan 150-300 milliméternyi csapadék hullott. Mintegy 400 belföldi és nemzetközi repülőjáratot kellett törölni. Tokióban megbénult a tömegközlekedés,  közel 20 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a vihar miatt, és több tucat iskolát is be kellett zárni.

 A Hokkaido-sziget északi részén kevesebb, mint 12 óra alatt mintegy 20-30 centiméternyi nedves hó hullott a nagy nedvességtartalmú, trópusi eredetű és az ott lévő hideg légtömegek találkozásából.

A Wipha volt az idei évben a 8. tájfun, és egyben a 26. trópusi ciklon is, amely nevet kapott. A Mariana-szigetek mellett már most elkezdett kialakulni a következő tájfun, amely az előrejelzések szerint hasonló útvonalon fog haladni, mint a Wipha, így Japánt a jövő hét közepén ismét viharos szelek és áradások veszélyeztethetik.

 

 

A Japánt megközelítő Wipha tájfun. A műholdkép 2013. október 15-én, 04:25 UTC-kor készült. (Forrás: http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat