2020. január 26., Vanda

Tájfun pusztított a Csendes-óceán térségében


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 7., péntek, 16:00

A Bopha névre keresztelt trópusi ciklon (vagy ahogy Ázsiában ismerik: Bopha tájfun) több halálos áldozatot követelt és rengeteg embert tett hajléktalanná a Fülöp-szigetek térségében.

 

A tájfun a Dél-kínai-tengeren való átkelés után december 5-én érkezett meg a Fülöp-szigetek térségébe. Előbb Mindanao és Compostela tartományokban okozott jelentős károkat, később pedig a Palawan sziget felett is áthaladt a pusztító erejű vihar.

A felvételt a NASA Aqua műholdja készítette a látható tartományban, december 5-én 05:20 UTC-kor

 A tájfunból lehulló nagy mennyiségű csapadék áradásokat okozott, vízzel és sárral borított be mindent és mindenkit, aki nem tudott fedezékbe húzódni. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint közel 500 ember vesztette életét a tragédiában és 306.000 vált hajléktalanná.

 

www.heraldsun.com.au

New Bataanban az aranybányászat és banántermesztés egyik központja az országban. Itt mintegy 2000 ember húzódott be egy sportlétesítménybe, hogy túlélje a katasztrófát. Kevés épület volt, amit nem semmisített meg teljesen a vihart, ennek is elvitte a tetejét, ami azzal a következménnyel járt, hogy ide is bezúdult a hömpölygő sárár, és az itt megbúvók is megszenvedték előbb az eső, később a trópusi napsütés okozta forróságot.

Rengeteg embert temetett maga alá az áradás, nagyon sokan sebesültek meg. A katonák és a civilek is rengeteg holtestet ástak elő a romok alól, de még mindig vannak, akik nem kerültek elő.

Az áradás kárt okozott a termésben is, az ültetvények jelentős része megrongálódott vagy elpusztult.  

news.sky.com

A Fülöp-szigetek térségében nem ritkák a természeti csapások (földrengés, árvíz, vulkánkitörés), ennek ellenére a Bopha által okozott csapás mégis az idei év eddigi legnagyobb katasztrófája. A pusztítás következményeinek enyhítésére a Fülöp-szigetek kormánya a nemzetközi segélyszervezetek segítségét kéri, hogy el tudja látni a lakosságot élelemmel, sátrakkal, tiszta vízzel és gyógyszerekkel.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat