2020. február 26., Géza

Tájfun fejlődik a Filippínó-tengeren


ICI Interaktív Zrt. - 2011. június 23., csütörtök, 08:35

A Meari trópusi vihar az ázsiai kontinens menti beltengeren halad át a napokban heves esők kíséretében, ráadásul rövidesen tájfunná erősödhet.

A hét elején trópusi viharobjektum jelent meg a Fülöp-szigetek közelében, amelyet szerdán a Meari névre kereszteltek. Noha a várható útvonalában van bizonytalanság, a legfrissebb előrejelzések szerint a Meari legnagyobb valószínűséggel az ázsiai kontinens partvidéke mentén halad majd északias irányba, és szárazföldet várhatóan hétfőn ér Szöultól északra - de az sem kizárt, hogy már Tajvanon partot ér szombaton.


A Meari előrejelzett trajektóriája (wunderground.com)

Hatásait, az orkánszeleket és a több méteres tengerhullámzást, valamint az intenzív esőket és zivatarokat (helyenként több mint 20 mm/órás intenzitásra számítanak) érezteti Tajvanon, Kína keleti partjainál, Japán délnyugati részén és a Koreai-félszigeten is.

A Meariban jelenleg 100 km/órás maximális szeleket mérnek. A nyílt tengeren haladva tovább erősödik majd, és szombat hajnalra egyes erősségű tájfunná fejlődhet. Ekkor Tajvan szigetéhez lesz a legközelebb (mint említettük, itt még akár partot is érhet), és a 120 km/órás átlagszél mellett közel 150 km/órás lökéseket várnak. Ezután azonban gyors gyengülésnek indul.

A Dél-kínai-tengeren eközben egy másik objektum, a Haima halad nyugat felé a kínai partok közelében, ami szintén heves esőket és erős szeleket, hullámzást okoz. A Haima a mai nap folyamán a szárazföldbe is behatol Kuangtung (Kanton) és Kuanghszi tartományok területén, majd hétvégén újabb partot érést várnak Vietnámban, Hanoi közelében.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat