2020. január 21., Ágnes

Képes-e megjósolni egy buborék a tájfun erejét?

Egy újabb kutatás szerint a szappanbuborékok membránfelületén lévő folyadék forgó áramlását felhasználhatjuk a hurrikánok és tájfunok intenzitásának előrejelzéséhez.


Így pusztított az egyik legerősebb trópusi vihar

A hétvégén a Fülöp-szigeteket letaroló, az ország történelmének legsúlyosabb viharaként emlegetett Haiyan szupertájfun a hét elején Vietnámban és Kína déli részén is emberéleteket követelt és súlyos anyagi károkat okozott.


Történelmi vihar a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek történetének legsúlyosabb vihara lett a Haiyan nevű szupertájfun. A több, mint 300 km/órás széllökésekkel érkező trópusi ciklon miatt becslések szerint eddig több mint ezren haltak meg.


Újabb tájfun fenyegeti a Távol-keletet

A folyamatosan erősödő Haiyan elnevezésű trópusi ciklon komoly fenyegetést jelenthet az elkövetkezendő napokban a Fülöp-szigeteken élők számára.


Tájfun sújtotta Japánt is

Az idei, a Csendes-óceán nyugati medencéjében igen aktív tájfunszezonban nem a Wipha nevű trópusi ciklon volt az első – és feltehetőleg nem is az utolsó –, amely heves szélviharokkal és özönvízszerű esőzéssel sújtotta Japánt.


Egymást érik a Tájfunok a Távol-keleten

Amíg az Atlanti-térségben „pang” a hurrikánszezon, addig a Csendes-óceán keleti medencéjében szinte hetente keletkezik egy új tájfun, amely a távol-keleti partokat elérve hétről-hétre veszélyezteti az ott élőket.


Szupertájfun fenyegeti Tajvan és Hongkong térségét

Az idei év eddigi legnagyobb trópusi ciklonja, az Usagi névre keresztelt szupertájfun 300 km/órás széllökésekkel érkezik Tajvan partjaihoz.


Bekövetkezett a várt kínai áradás

A Soulik tájfun a korábbi prognózisoknak megfelelően heves esőzéseket okozott Kína keleti partvidékén, aminek következtében Kunming városát elöntötte az árvíz.


Áradásveszély a Soulik tájfun nyomában

A már leépülőben lévő Soulik tájfun még mindig komoly áradásokat okoz Kína, valamint Észak- és Dél-Korea egyes részein.


Hurrikánok - kérdések és válaszok

Akik manapság rendszeresen követik az Atlanti térség hurrikánjait és azok neveit, biztosan észrevették, hogy az angol abc sorrendjének megfelelően férfi és női nevek váltogatják egymást. Íme egy pár érdekesség az aktualitásokról és a névadások szabályairól.