2020. február 23.,

Szupertájfun Japán mellett


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 14., péntek, 13:11

A Sanba nevű trópusi vihar a Csendes-óceánon tombol, Okinawa szigetét és Dél-Koreát veszélyezteti.

 

Helyi idő szerint csütörtök éjjel a Saffir-Simpson skála szerinti 5-ös erősségűvé, azaz „szupertájfunná” minősítették a Sanba nevű trópusi ciklont. Az ilyen erősségű viharban tartósan 118 km/órás, vagy annál is erősebb szélre lehet számítani. Sanba a Filippínó-tenger déli része felett, a Fülöp-szigetektől északkeletre örvénylik, és a körülmények olyanok, melyek segítik megtartani az erejét. Sőt, az is elképzelhető, hogy miközben észak, északnyugat felé halad, még tovább is erősödik.

Az előrejelzések szerint a tájfun pályája helyi idő szerint szombaton éjjel közelítheti meg a japán Okinawa szigetét, a lakosság már felkészült az érkezésére. A szigetet augusztusban a Bolaven, azt megelőzően pedig a Haikiu tájfun sújtotta, komoly károkat okozva.

Sanba tombolása alatt 400-600 mm csapadékra számítanak az érintett területeken, különösen Dél-Korea hegyvidéki részein hullhat nagy mennyiségű eső, mely akár nagytérségű árvizet is okozhat. Július óta a Dél-Koreában lehullott csapadék mennyisége jóval meghaladja az ilyenkor szokásosat, Szöulban például az eltelt két és fél hónap alatt nagyjából 1 méternyi eső esett.

A JTWC (Joint Typhoon Warning Center) műholdképe a Sanba-ról

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat