2019. október 20., Vendel

Szuperholdat láthatunk a hétvégén


ICI Interaktív Zrt. - 2012. május 4., péntek, 11:32

Hétvégén telihold ragyogja be az eget, ráadásul szombat éjjel a Hold a szokásosnál jóval fényesebbnek és nagyobbnak látszódik majd. Az ún. szuperhold-jelenség oka égi kísérőnk pályájában rejlik.

A Hold, bolygónk körül ellipszis alakú pályát jár be (hasonlóan, ahogy a Föld kering a Nap körül), így van egy földközeli (perigeum) és egy földtávoli (apogeum) pontja, ahol az előbbi mintegy 50 ezer kilométerrel közelebb áll a Földhöz. Ha a telihold akkor következik be, amikor a Hold a Földhöz legközelebb eső pontján áll, akkor az szuper nagynak és fényesnek tűnik.


Fotó: naturalnavigator.com


Május 5-én este perigeum fázisba kerül égi kísérőnk, ami hajnalban holdtöltével párosul, így mintegy 15 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lesz a megszokottnál. A szuperholdnak nevezett jelenség alatt a Hold csupán kb. 357 ezer kilométerre lesz tőlünk - átlagos távolsága 383 ezer km, az elméleti minimum pedig 354 ezer km körül van. A jelenség akkor a leglátványosabb, amikor a Hold a horizont közelében van, illetve ha egy épület, vagy fa mögött tartózkodik - ekkor jobban kirajzolódik a méretkülönbség.

Szuperholdat egyébként viszonylag gyakran láthatunk, legutóbb tavaly március 19-én került rá sor, akkor azonban a borús időjárás többeknek meghiúsíthatta az észlelést - pedig a Hold a mostaninál is még kb. 400 kilométerrel közelebb volt; ennyire 2016-ban közelít meg minket újból.

A megfigyelésnek most azonban kedvezni fog az időjárás, a nappal képződött gomolyfelhők feloszlanak, csupán kevés fátyolfelhő lehet az éjszakai égbolton.

November 28-án egyébként épp a fordított esemény játszódik majd le: a holdtölte akkor apogeummal társul, így szokatlanul homályosnak és kicsinek látszódik majd égi kísérőnk.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat