2018. július 21., Dániel

Szupercella pusztított Zalában és Baranyában


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 17., szerda, 11:48

Kedden a délutáni órákban két alkalommal vonult át szupercella súlyos jégkárokat okozva Zala és Baranya megyében.

A kedd délutáni hidegfrontban az első szupercella Nagykanizsa közelében lépte át a határt, ahova erős széllel és 2-3 cm-es jégdarabokkal érkezett. A vihar tovább haladva kelet felé egyre erősödött, és Pécset elérve végezte a legnagyobb pusztítást. A 100 km/h-t is meghaladó széllökések háztetőket rongáltak meg és fákat törtek ki, a helyenként barack nagyságú jég nagy károkat okozott a kultúrnövényekben. A felhőszakadás miatt utcák teljes szélességében hömpölygött a víz. Az első szupercellát követően szinte ugyanazon az útvonalon haladt át a következő, amely gyengébb volt, de szintén sokfelé okozott jégkárokat.

 

 

A szupercella egy nagyjából 10-20 kilométeres vízszintes átmérővel rendelkező zivatarfelhő, amelyben körkörös mozgás figyelhető meg. Létrejöttéhez a légkör labilitása, erős szélnyírás és nagy nedvesség szükséges. Centrumában gyakoriak a 100 km/h-t meghaladó széllökések. A jelenséget heves csapadék, jégeső kíséri és a tornádók kialakulása is legtöbbször szupercellákhoz köthető.

 

 

Kisebb zivatarok a Dunántúl más részen valamint az Dél-Alföldön is előfordultak.

 

 

 

Köszönjük az eseményről készített fotókat Hoffmann Ferencnek, Varga Lászlónak, Németh Rékának, Masnecz Ferencnek és Horváth Józsefnének.

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat