2018. július 22., Magdolna

Szórványos zivatarok


ICI Interaktív Zrt. - 2009. június 29., hétfő, 12:02

Délután többfelé, főként a nyugati megyékben és a főváros környékén, kora este az Alföldön fordultak elő heves záporok, zivatarok. Késő estig elszórtan még kialakulhat egy-két zivatarcella az országban.

21:50

A Balaton keleti medencéjében az előző órában vonult át egy zivatar, később legyengült. A keleti határt egy markáns zivataros tömb közelítette meg, amely  - várhatóan legyengülve - akár Debrecent is elérheti.

19:25

A fővárost elhagyták a zivatarok, a Dunántúlon is csendesedik az idő. Az előző egy órában az Alföldön alakultak ki kisebb zivatarcellák. Egy intenzív góc található Fejér megyében, amely a Balaton keleti medencéje felé tart.

17:30

A Dél-Dunántúlon átmenetileg kissé csitultak a zivatarok, míg a Kisalföldön gyakoribbá váltak. A főváros környékén, különösen a budai oldalon heves zivatarok fordulnak elő. Bács-Kiskun megyében is vannak zivatarok.

16:30

A Dunántúlon és a főváros térségében is többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. A zivatarokat helyenként erős szél és felhőszakadásszerű esőzés kíséri. A délután folyamán további zivatarok alakulhatnak ki a nyugati megyékben, míg keleten változóan felhős lesz az ég, ott nem valószínű záporok kialakulása.

16:15

Intenzív zivatarcellák jelentek meg a főváros környékén is. Többfelé hallani a dörgéseket és Budapest keleti, északkeleti megyéiben zápor is előfordul.

15:45

Igazán intenzív zivatartevékenységgel főként a délnyugati országrészben találkozhatunk, de elszórtan az északi területeken is előfordulnak még zivatarok. Az északkeleti megyékben szinte teljesen kiderült az ég, a szikrázó napsütést gomolyfelhők is alig zavarják. A hőmérséklet a keleti megyékben egy-két helyen már ma is elérte a 30 fokot.

15:00

A Dunántúlon továbbra is többfelé fordulnak elő heves záporok, zivatarok. A főváros közelében is előfordult egy-egy rövid zápor. A nyugati országrészben továbbra is érvényben van a narancs riasztás. A Balatonon első fokúra mérsékelték a viharjelzést.

14:15

A Velencei-tó környékén heves zivatarok alakultak ki, így a tónál jelenleg másodfokú viharjelzés van életben. A Balaton nyugati medencéjét elhagyták a heves zivatarok, egyes fokozatúra mérsékelték a viharjelzést, a keleti medencében azonban továbbra is a másodfokú viharjelzés van érvényben. A mostani zivatarok eddig inkább csak kiadós csapadékot, helyenként egyszerre több 10 milliméter esőt eredményeztek, jégesővel csak egy-két helyen, az északkeleti országrészben találkozhattunk.

A napos keleti megyékben általában 27,29 fokot mérhetünk, míg a zivataros Dunántúlon csak kevés helyen mérhetünk 25 fok körüli hőmérsékleteket.

13:30

A Velencei-tónál is első fokúra emelték a viharjelzést. A Dunántúlon egyre többfelé alakulnak ki heves zivatarok. A zivataros nyugati megyékben a csapadék lehűti a levegőt, így ahol előfordultak záporok, zivatarok ott a 25 fokot sem éri el a hőmérséklet. A sok napsütésnek köszönhetően a keleti megyékben viszont tovább melegszik a levegő, a hőmérséklet már sokfelé eléri a 28 fokot. Az Alföldön szárazabb a levegő, ott csak elvétve alakulhat ki zivatar.

Ha most indulsz el otthonról az esőkabát mellett egy vékony kis pulóvert is vigyél magaddal, a zivatarokat kísérő erős szél és a csapadék jelentősen lehűtheti a levegőt.

12:30

Az ország középső és keleti megyéiben továbbra is a napsütésé a főszerep. A keleti országrészben a hőmérséklet már sokfelé meghaladja a 25 fokot, és a délután folyamán akár a 30 fokot is elérheti. A Dunántúlon is 25 fok körüli értékeket mérhetünk. A nyugati országrészben egyre többfelé törnek ki heves zivatarok. Az Északi-középhegységben is előfordulnak záporok. Az ország nyugati felében mindenhol kiadták a narancs riasztást.

12:00

Az első zivatarok ma a Balaton környékén és az északkeleti országrészben törtek ki. Az érintett régiókban narancs riasztás van érvényben. A Balaton nyugati és keleti medencéjében másodfokú a viharjelzés, így a tóba fürdeni szigorúan tilos.

A kontinens középső területei fölött és így a Kárpát-medence felett is meglehetősen instabil a légkör. A délelőtti többórás napsütés mellett a délutáni órákban többfelé gomolyfelhők növekednek és heves záporok, zivatarok alakulnak ki. Helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordulhat.

Ha délután útnak indulsz vigyél magaddal esőkabátot, a zivatarokat kísérő erős, időnként viharos szélben az esernyő használata körülményes lehet. Az autóval ha teheted fedett parkoló helyet keress, így egy esetleges jégeső sem tehet benne kárt. Mielőtt elindulsz csukd be az ablakot, nehogy az eső beverjen a lakásba.

Kövesd nyomon az időjárást webkameráinkon keresztül! Kattints ide! Ha érdekes időjárási jelenséget látsz és lefényképezed, képeidet galériánkba is feltöltheted!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat