2019. december 6., Miklós

A szlovénok kapták a legtöbb esőt


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 6., kedd, 14:04

Hétfőn markáns hidegfront érte el térségünket, mely erős széllel, és többfelé kiadós csapadékkal tört be a Kárpát-medencébe. Szlovéniában azonban még ennél is több eső esett.

Hétfőn Kelet-Magyarországon 1-2 fokkal még a 20 fokot is meghaladta helyenként a hőmérséklet, de ahogy megérkezett a várt hidegfront, úgy egyre többfelé meredeken esett vissza a hőmérséklet, és kiadós esőzések is voltak. Az ICI Interaktív Zrt. kihelyezett műszerei közül a nyugati területeken lévők mérték a legtöbb csapadékot, de Szlovéniában még ennél is sokkal több esett.

A 2514 méter magasan, Kredarica-n található állomáson 24 óra alatt 215 mm eső esett, ez Magyarország átlagos éves(!) csapadékának egyharmada. Ezen a napon egész Európában itt hullott a legtöbb csapadék, és a front előtt délről érkező meleg levegő miatt ez nem is váltott át havazásba, csak késő este. Ratece-ben (863 m) 106 mm-t mértek, de Mariborban, Szlovénia második legnagyobb városában is 61 mm-t regisztráltak, ami egyhavi mennyiségnek felel meg. Ljubljana 59 mm-rel zárt a front átvonulását követően.

Előtte ott is sokfelé emelkedett 22, 23 fokig a levegő hőmérséklete, Olaszországban pedig - annak ellenére, hogy november van - több városban is nyári napként könyvelhették el a hétfőt. A szicíliai Catania-ban például 28,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála, de a "csizmán" elterülő Termoli városkában is 27,6 fok volt. Termolit is elérte a front, így kedden délután ott is már csak 19 fokot mérhetnek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat