2018. augusztus 17., Jácint

Szélviharokkal vonul a Gong Ibériában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 19., szombat, 14:54

Markáns ciklon húzódott Ibéria fölé, amely több helyen kiadós esőket és 100 km/óra körüli szeleket okozott. A ciklon éjszaka eléri a Kárpát-medencét, meghozva az enyhülést, ónos esőt.

Erőteljes ciklon húzódott Ibéria fölé az Atlanti-óceán felől, amelyet a Német Meteorológiai Szolgálat a Gong névre keresztelt. A ciklon többfelé okozott kiadós esőket Spanyolország és Portugália területén (Spanyolország atlanti partvidékén és Portugália északi felén többfelé közel félhavi csapadék hullott az elmúlt 2 nap során), egyúttal pedig a szél is nagy területen vált erősen viharossá. Többfelé fordultak elő 90-100 km/órát meghaladó széllökések az Ibériai-félszigeten, a legnagyobb széllökést a Spanyolroszág délnyugati rszén fekvő Jerez de la Fronteraban regisztrálták 120 km/órával - ez már orkánnak számít.

A legnagyobb széllökések szombat reggel 7 órakor Ibériában

A Gong nevű ciklon lesz egyébként az a képződmény, amely a Földközi-tengert átszelve szombat éjszaka délnyugati irányból megérkezik a Kárpát-medencébe. A ciklon enyhe légtömegeket szállít térségünkbe, és késő estétől egyre többfelé lehet csapadékra számítani. A kezdeti havazást egyre többfelé váltja majd fel ónos eső, havas eső, végül eső.  Ónos csapadékhullás vasárnap napközben főként a Dunántúl északi részén, a középső megyékben, illetve az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön várható, míg a déli megyékben a vasárnap hajnali órákban lehet rá számítani. Térségünkben jelentősebb szélerősödést már nem okoz a ciklon.

Vasárnap este és az éjszaka első felében a Dunántúlon és az Északi-középhegységben több helyen -10 fok alá hűlhet a levegő, hajnalban azonban már jelentősen enyhülni kezd az idő. Vasárnap a déli határszélen már 5 fok körül alakul a maximum, hétfőn pedig további mintegy 5 fokkal erősödik ott a nappali felmelegedés. Akár 10 fok feletti csúcsértékek is lehetnek a hét elején a déli országrészben. A lehullott hó az eső és az enyhülés együttes hatására gyorsan olvadni fog.

 

Hazai hóhelyzet

Országszerte volt több-kevesebb havazás a pénteken és szombaton átvonult mediterrán ciklonból. A Dunántúlon többfelé meghaladja a 30-40 centit a hótakaró, az ország más részein pedig jellemzően 5-10 centi között alakul a hóvastagság. A hazai sípályák kiváló feltételekkel várják a síelni vágyókat. A legtöbb hó Mátraszentistvánnál alakult ki, ahol helyenként a másfél métert is meghaladja a vastagság.

 

A Balaton Fonyódnál pénteken

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat