2018. szeptember 20., Friderika

Szélsőséges időjárás hazánkban


ICI Interaktív Zrt. - 2018. április 15., vasárnap, 02:27

Az elmúlt napok, hetek időjárására a változékonyság volt leginkább jellemző. Az ország északi részén, május végén, több helyen mértek fagypont körüli minimum hőmérsékletet, Nyugat-Magyarországon május 30-án 8 fok volt a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Május utolsó hétvégéjén az északi megyékben több csapadék hullott, mint az azt megelőző három hónapban összesen. Valamint ne felejtsük el június első vasárnapjának viharos időjárását, melyben több ezer ház rongálódott meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A napokban pedig egy anticiklonnak köszönhetően 30 fok fölötti hőmérsékleteket mérhetünk szerte az országban.

A rendkívüli hideg, valamint a csapadékos időjárás hátterében egy úgynevezett magassági hidegörvény állt. Ez a sekély ciklon sarkvidéki levegőt szállított a Kárpát-medence fölé május utolsó napjaiban, majd több napig a térségben örvénylett.

A nyár eleji változékonyságot egyébként a népi megfigyelések is alátámasztják. Erről szól a Medárd napi időjáráshoz kapcsolódó hiedelem is, mely szerint, ha ezen a napon esik, akkor negyven napig esik, ha pedig száraz az említett nap, akkor negyven nap szárazság jön.

Ennek a megfigyelésnek a magyarázata az Európában ilyenkor szokásos áramlási rendszerek kialakulásával van összefüggésben. Ekkorra ugyanis a szárazföld felszíne sokkal jobban felmelegszik, mint az óceán. A kontinens fölött felemelkedő meleg levegő helyébe az óceán felől hűvös, nedves légtömegek érkeznek.

Ezek a légtömegek erős hidegfrontok formájában törnek be a Kárpát-medencébe, melyeket heves zivatarok kísérnek. Az ország északkeleti részén végigsöprő jégeső is ehhez a jelenséghez kapcsolódott.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat