2020. január 21., Ágnes

Szélsőségek tele


ICI Interaktív Zrt. - 2017. február 4., szombat, 20:36

A viszonylag eseménytelen decembert követően az újévet rögtön egy drasztikus hideghullámmal kezdtük, január 8-án pedig több hidegrekord is megdőlt. Később hetekig szürke és ködös időben volt részünk. Ám alig hagytuk magunk mögött a zord telet és a hideg rekordokat, februárban beköszöntött a tavasz, sőt 4-én megdőlt egy közel 113 éves meleg rekord is! Részletek a cikkben!

Viszonylag enyhén indult a december, de a hónap közepén jelentős lehűlés érkezett, majd az Európa felett egyre nagyobb kiterjedést elérő anticiklonnak köszönhetően szinte a hónap végéig ködös és borult időben volt részünk. Ezt egy rövidebb frontos időszak követte. Az ezt lezáró hidegfront mögött aztán január 5-én viharos széllel megérkezett az a sarkvidéki eredetű hideg levegő, amely egészen január 12-éig meghatározta hazánk időjárását. Az MTI által kiadott közlemény szerint január 8-ra virradóan megdőlt a napi minimumrekord: Tésán (Pest megye) -28,1 fokot mértek - a korábbi rekord 1985-ből Romhány Újtelepről származott -26,5 fokkal. Budapesten is új rekord született, Ferihegyen -18,6 fokot regisztráltak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek 2017. január 8-án az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján, köztük a Téslán (piros kör) mért minimum hőmérsékleti rekorddal.

A hideghullámnak egy hullámzó frontrendszer vetett véget, amelynek köszönhetően sokfelé havazott is. A havas tájak és a derült időjárásnak köszönhetően éjszakánként jelentősen lehűlt a levegő, az Európa felett ismét kiépülő anticiklon miatt pedig hideg légpárna alakult ki a Kárpát-medencében.  Így a hónap második felében hajnalonként többfelé pára- és ködfoltok alakultak ki, napközben pedig tartósan párás, borongós és napos körzetek egyaránt előfordultak. A zord és többfelé párás időben jelentősen feldúsultak a szennyezőanyagok, Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, valamint a fővárosban a szmogriadó riasztási fokozatát is el kellett rendelni.

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2017. január 25-én mért maximális légszennyezettségi értékek. Jól látható, hogy Budapesten, Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden (kék körök) is jóval meghaladta a légszennyezettség mértéke az elfogadható 100%-os értéket.

A rendkívüli szmog-helyzetnek és a „nagy hidegnek” egy január 31-én érkező ciklon vetett véget, amely egészen január 2-áig meghatározta hazánk időjárását. A szeles és csapadékos napoknak hála végre jelentősen javult a levegőminőség.

A ciklon átvonulásával azonban nem csak a levegő lett tisztább, de nyomában délnyugat felől melegebb légtömegek is érkeztek a Kárpát-medence fölé. Február 4-én 9,5 fokot mutatott hajnalban a hőmérő Kaposváron, amellyel egy 113 éves rekord dőlt meg. Ehhez hasonló meleg időre ugyanis utoljára Sopronban volt példa, méghozzá 1904-ben, amikor is reggelre csupán 8 fokra hűlt le a levegő a műszerek tanúsága szerint. Ami a maximumhőmérsékleteket illeti, szintén jelentős pozitív hőanomáliáról beszélhetünk. Az ICI Interaktív Zrt. műszerei szerint a februárban ilyenkor jellemző 3 fok helyett 3-án 11.1 fok, február 4-én 9.1 fokos volt. A legmagasabb hőmérsékletet 3-án Mindszenten (16, 2 fokot), 4-én Tömörkényen (16, 0 fokot) mérték a legmelegebb órákban. 

Az ICI Interaktív Meteorológia által 2017. február 3-án és február 4-én mért maximumhőmérsékleti értékek. (bal oldali képen Mindenszent, a jobb oldali képen Tömörkény kék körrel jelölve)

A jelenlegi előrejelzések szerint azonban a váratlan „tavaszi fordulat” nem lesz tartós, ugyanis a vasárnap átvonuló mediterrán ciklon hétfőn egy újabb követi, mögöttük pedig ismét több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat