2020. január 21., Ágnes

Szeizmológusok az állatvilágból


ICI Interaktív Zrt. - 2019. február 11., hétfő, 09:24

A legújabb kutatások szerint a vöröshangyák képesek előrejelezni a földrengéseket.

A németországi Duisburg-Essen Egyetem kutatói által végzett kutatások szerint a vöröshangyák előre érzik, ha földrengés készül kipattanni. Gabriele Berberich , a kutatócsoport egyik vezetője, vizsgálatai során azt találta, hogy a földmozgások kezdete előtt megváltozik a hangyák, és csak a rengés után egy-két nappal tér vissza náluk minden a normális kerékvágásba.
A különös viselkedés okát egyelőre még nem sikerült pontosan kideríteni: a hangyák vagy a megváltozott elektromágneses mezőt, vagy a különböző, a földből a rengés előtt felszabaduló gázokat érzékelik különleges sejtjeikkel.

A kutatócsoport három éven keresztül tanulmányozta a hangyakolóniák életét, videokamerák segítségével éjjel-nappal megfigyelhették őket. Érdekes dolog, hogy a kolóniák gyakran a törésvonalak mellett telepednek le, a kutatók több mint 15 ezer hangyabolyt találtak a németországi törésvonalak mentén. A földrengés kipattanása előtt nagy zűrzavar támad a hangyaboly körül, és csak napok múltán áll vissza a régi rend: a rovarok reggel elhagyják a bolyt és csak este térnek vissza.
A hangyák jóslási képességei azonban korlátozottak: csak a 2.0 magnitúdónál nagyobb rengéseket képesek előre megérezni.

A cikk forrása: www.ouramazingplanet.com
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat