2020. február 24., Szökőnap

Sűrű füst fojtogatja a Nagy-tavak vidékét


ICI Interaktív Zrt. - 2011. szeptember 14., szerda, 12:23

Már közel egy hónapja tombol erdőtűz Minnesotában, de a napokban óriási erővel törtek előre a lángok. A füstoszlop a több száz km-rel arrébb fekvő Chicagoba is eljutott.

Augusztus 18-án egy villámcsapás következtében erdőtűz pattant ki Minnesota állam északnyugati részén, a Kanadával határos Boundary Waters körzetben. A tűz azóta is kitartóan tombol, de eddig egy viszonylag kis területre korlátozódott. A hét elején azonban a Kanada felől érkezett hidegfrontot kísérő, erős északnyugati szelek miatt rohamosan terjedni kezdtek a lángok, és többszörösére nőtt a tűz marcangolta terület nagysága. Minnesota északi részén jelenleg már több mint 40 ezer hektár ég.

A hét folyamán számottevő csapadék nem várható a térségben, a szél azonban erős marad, így a tűz további terjedésére számítanak, illetve arra, hogy a füst a Nagy-tavak vidékén fekvő városokba is eljut. A füst a tűztől kb. 900 km-rel délre fekvő Chicagoba helyi idő szerint kedd délután érkezett meg, a látástávolság időnként 8 km alá csökkent, és fojtogatóvá vált a levegő.


Chicago 2011.09.14-én a füstfelhőbe burkolózva.
Brian Cassella, Chicago Tribune

Wisconsin és Illinois államban már nagy területen szétterjedt a füst, ami egészségügyi kockázatokat hordoz. A koromszemcsék ugyanis légzési nehézségeket okozhatnak, súlyosbíthatják az asztmás rohamokat, gyulladásba hozhatják a hörgőket. Ilyenkor nem ajánlott szabadtéren huzamosabb ideig tartózkodni, aktív testmozgást végezni.

A nagyobb erdőtüzek sajátos időjárást hozhat létre. A lángok felforrósítják a környező levegőt, és a magasba tolják azt. Ha a füsttel keveredett levegő elég magasra emelkedik ahhoz, hogy a benne lévő vízgőz kikondenzálódjon, felhők jönnek létre. Amennyiben a feláramlás kellően nagy sebességgel történik, jégszemek képződnek a felhők belsejében, ami zivatartevékenységet, azaz villámokat eredményezhet. Ezeket a tűz fölött kialakult zivatartömböket pyrocumulonimbus felhőknek hívják.


Az erdőtűz a NASA Aqua műholdjának felvételén hétfőn este. A piros pontok a nagy felszíni hőmérsékletű helyeket jelölik, azaz azt a területet, ahol lángok feltételezhetőek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat