2020. február 24., Szökőnap

Speciális meteorológiai műholdat lő fel a NASA


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 13., csütörtök, 08:31

Október végén egy NASA program keretében olyan műhold állhat Föld körüli pályára, amely eddig egyedülállóan, mind időjárási, mind éghajlati információkkal szolgál majd.

A NASA október 28-án (frissítve) indítja Föld körüli útjára azt a meteorológiai műholdat, amely a remények szerint segíteni fogja a szakemberek munkáját az extrém időjárási helyzetek (pl. hurrikánok, tornádók) pontosabb előrejelzésében, illetve a klímaváltozás hatásainak nyomon követésében.

A projekt (National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project) után NPP névre keresztelt kvázipoláris műhold az első olyan műhold, amely rövid és hosszú távú légköri változásokat egyaránt mérni tud - azaz mind az időjárás, mind az éghajlat előrejelzésében hasznos információkkal szolgál majd.

A műhold fellövésére a kaliforniai Vandenberg Légibázison kerül sor. A tervek szerint 5 éven keresztül fogja gyűjteni az adatokat többek közt a hőmérsékletről, a légköri nedvességtartalomról, a sztratoszférikus ózonkoncentrációról, a felhőzet és az aeroszolok hőmérséklet-módosító hatásairól, a jégborítottságról, valamint arról, hogy a szárazföldi és tengeri növényzet hogyan reagál a környezet változásaira. Mindezt mintegy 820 km-es magasságban, poláris pályán teszi majd, és a nyers adatok a norvégiai Svalbard állomására futnak be.

A remények szerint az NPP kiegészíti majd az európai megfigyelő-hálózat mérési hiányosságait. Az emberi tevékenység klímára és a természet folyamataira gyakorolt hatásait vizsgálja az Európai Űrügynökség által 2010-ben pályára állított CryoSat-2, valamint a 2009-ben fellőtt GOCE és SMOS is. A CryoSat-2 a sarki jégtakaró kiterjedését és vastagságát méri, a GOCE a földi gravitációs mező és a tengeráramlatok változásait vizsgálja, míg a SMOS a földi vízkörzésben fontos szerepet játszó szárazföldi talajnedvességet és a tengeri sókoncentrációt követi nyomon.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat