2020. február 24., Szökőnap

Spanyolországban még csak most kezdődik a hőhullám


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 25., csütörtök, 12:45

Az Ibériai-félszigetet az idén gyakran érték el északról a megszokottnál jóval hidegebb légtömegek, most azonban Spanyolországban nagyon erős hőhullám kezdődik.

Már kedden 35 fokot mértek Spanyolország belsejében fekvő Cordoba városában, az erős hőség azonban még csak most kezdődik arrafelé. Napról napra 1-2 fokot erősödik a nappali felmelegedés mértéke, a felfrissülést hozó hűvösebb légtömegek pedig a jelenlegi számítások szerint jó 10 napig nem hoznak időjárás-változást a térségbe. Egy rendkívül masszív anticiklon kiépülésére számíthatunk az Ibériai-félsziget környékén, és egy erős hidegfront híján ez az időjárási helyzet igencsak tartósnak bizonyulhat.

A Madrid időjárására vonatkozó előrejelzést mutatja a GFS modell 

Több fokkal az ilyenkor szokásos,nagyjából 1500 méter magasan jellemző évszakos átlagot jelző piros vonal felett haladnak a hőmérsékletet mutató görbék - a talajon is hasonló differenciára számíthatunk

A spanyol fővárosban, Madridban is tikkasztó forróság várható, ráadásul csapadékra sem számíthatnak az ott élők. A hét végén már 40 fok körüli délutáni maximumhőmérsékleteket várnak a szakemberek, a jövő héten pedig még ennél is melegebb lehet, hacsak addig egy markáns ciklon ki nem tud fejlődni Izland környékén: annak hidegfrontja véget vethetne a hőhullámnak. 

Az említett anticiklon hazánk időjárására is hatással lesz: attól függően, hogy mennyire vagyunk éppen annak szélén, peremén, úgy váltakozhatnak majd a fülledtebb és a szárazabb napok, de ez a magas nyomású képződmény nálunk is nyári időt biztosít. Közben azért azt is meggátolja, hogy a szélsőséges afrikai forróság elárassza a Kárpát-medencét, így szerencsére az extrém melegtől mentesülünk: igazi nyaralóidő körvonalazódik a következő napokra. 

Igazi nyaralódő van a Balatonnál is

Az ICI Zrt. Fonyódon kihelyezett mérőállomásának kamerája örökítette meg a napfényes időt, miközben ott 29 fokot mértünk

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat