2018. július 22., Magdolna

A sötét telek vezettek az egyre nagyobb térfogatú emberi agy kialakulásához


ICI Interaktív Zrt. - 2011. július 29., péntek, 15:19

Tudósok szerint a hosszú téli sötét időszakok jelentős befolyással bírtak az emberi agy térfogatának változásában.

Az Oxford University tudósai kutatásaik során 12 féle embertípusra jellemző 55 db koponyát vizsgáltak meg rendkívül alaposan, melyeket az oxfordi és a cambridge-i egyetemek antropológiai tanszékei bocsátottak rendelkezésre. A vizsgálatok során gondosan megmérték pl. a szemgödrök közötti távolságot, illetve megbecsülték az agytérfogatot is.

A mérések eredményeit feldolgozva arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a magasabb szélességekről, például a Svédországból származó minták esetében nagyobb volt a szemgödrök közötti távolság és ez által a szemgolyók mérete, valamint az agytérfogat is, mint az Egyenlítőhöz közelebb eső területről érkező koponyáknál.

A tudósok azzal magyarázták a tapasztalatokat, hogy a hosszú téli sötét időszakok alatt a túlélés érdekében a szem rendkívüli igénybe vételnek van kitéve. Az alacsony fényviszonyok melletti tökéletes érzékeléshez nagyobb méretű szemlencsére van szükség, aminek egyszerű következménye az évezredes alkalmazkodás során a nagyobb szem létrejötte. (Hasonló ehhez az, amikor a csillagászok a rendkívül kis fényességű égitestek megfigyelésére nagyméretű távcsöveket használnak.)

A vizuális feldolgozás felfokozott szükségszerűsége pedig a megfelelő agyi területek nagyfokú működését kívánta meg, ami az evolúciós alkalmazkodás során ezek méretének növekedéséhez vezetett.

A szemek méretének növekedésében az említettek mellett szerepet játszott az is, hogy a szemgödörben a hideg éghajlati övben élő embereknél zsírpárna rakódott le, amely a kemény fagyok elleni szigetelést szolgálta.     

A tudósok ugyanakkor fontosnak tartják megemlíteni, hogy a nagyobb agytérfogat nem jelenti azt, hogy az északon élő emberek okosabbak lennének a délieknél, csupán csak a mostoha körülményekhez történő alkalmazkodás egyik különleges példájáról van szó.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat