2020. február 22.,

Sorra ostromolnak minket a ciklonok


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 16., szerda, 17:43

Az elmúlt napokban egymás után érték el térségünket a változó hőmérsékletű, nedves légtömegek, amelyek kiadós havazást és ónos esőt egyaránt okoztak. A légkör továbbra sem nyugszik, folytatódik a frontos időszak.

Vasárnap és hétfőn egy átvonult mediterrán ciklon okozott közlekedési káoszt kiadós havazással, majd ónos esővel, szerda délután pedig egy újabb légköri képződmény hatására kezdődött csapadékhullás délnyugat felől. Napnyugta után egyre többfelé kezdődött havazás a Dunántúlon, míg a Dunántúl keleti felén havas eső, eső is esett. Csütörtök délelőtt a Dunántúlon tovább havazott és hófúvások is előfordultak, a középső tájakon és a Dél-Alföldön pedig elszórtan fordult elő vegyes csapadék. A csapadékot adó frontzóna időközben fokozatosan észak felé helyeződött, és a déli óráktól már a főváros térségében is esni kezdett a hó. A Dunántúl nyugati és északi részén a hóvastagság többfelé meghaladja a 25-30 centit.

A nap folyamán az okklúziós frontzóna tovább halad északnyugat, észak felé. A front mentén többfelé, másutt csak elszórtan várható havazás, hószállingózás. Sok szünetet azonban nem ad az időjárás, hiszen este már egy újabb ciklon szállít nedvesebb légtömegeket dél felől a Kárpát-medencébe. Ez a ciklon pénteken déli irányból egyre nagyobb területen okoz majd havazást, délkeleten, keleten esőt, ónos esőt, havas esőt is. Ráadásul tovább erősödik a szél, így az pénteken többfelé hordhatja a havat is.

Szombaton a nyugati és középső tájakon előbújik a nap, estétől pedig már egy újabb, Földközi-tenger felől érkező ciklon melegfrontja okoz felhősödést, és vasárnap egyre többfelé váltja majd fel ónos eső, eső, havas eső a havazást. Az enyhülés előtt azonban szombat és vasárnap hajnalban a hóval fedett, derültebb tájakon -15 fokig hűlhet a levegő.

 

80 éve nem látott havazás Horvátországban

Az elmúlt napokban déli és nyugati szomszédainknál is kiadós havazásokra került sor. Ljubljanában például 30-40, Zágrábban pedig közel 70 centi hó hullott az átvonult ciklonokból. A horvát fővárosban több mint 8 évtizede nem tapasztaltak ekkora havazást. Bécs környékén is 25 centisre gyarapodott a hótakaró, és péntek reggelig további kiadós havazást várnak. A földi és a légi közlekedés is megbénult. Franciaország déli részén, a Pireneusok lábainál pedig lavinaveszélyre figyelmeztetnek, a legveszélyeztettebb terület az Andorra és Baszkföld közötti vidék.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat