2018. szeptember 26., Jusztina

Sorozatban a hatodik hőmérsékleti rekord születhet


ICI Interaktív Zrt. - 2012. május 3., csütörtök, 13:47

Az elmúlt 5 nap során 10 új hőmérsékleti rekord született, és a korán jött kánikula az északkeleti országrészben ma is folytatódott. Mátészalkai mérőállomásunkon csütörtökön is rekord magasra kúszott a hőmérséklet, ezzel sorozatban a hatodik napon dőlhet meg a napi maximum rekord.

Frissités 19:20. A hivatalos (OMSz) adatok szerint a május 3-ra vonatkozó több mint 100 éves melegrekord (31,5 fok, Orosháza, 1905) a múlté, miután Vásárosnaményban 32,2 fokot regisztráltak a mai napon. Ezzel hat egymást követő nap hozott rekord meleget.

Az idei első kánikula-hullám extrém időjárást hozott: április 28. és május 2. között minden nap megdőlt a budapesti és országos napi rekord is. Noha csütörtökön a Dunántúlon és a középső megyékben helyenként már jelentősen enyhült a meleg, az ország keleti és déli tájain még tombolt a hőség. A hőmérő higanyszála kora délután több állomásunkon is elérte a 30 fokot, Mátészalkán pedig meghaladta az erre a napra vonatkozó, 1905-ből származó országos rekordot is, amit Orosháza tartott 31, 5 fokkal (OMSz adat). Nyírségi állomásunkon fél kettő magasságában már 32,2 fokot mutatott a hőmérő, és ekkor még nem tetőzött a hőmérséklet.


Miközben a Nyírségben ismét rekord magasra melegedett a levegő, a nyugati megyékben már lényegesen enyhült a hőség. Itt reggel óta többfelé alakultak ki záporok, zivatarok is.


A délután folyamán már hevesebb zivatargócok is megjelentek a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében, majd a Nyírségben és a Duna-Tisza közén is.

Fejlődnek a zivatarfelhők Szlovákiában (Aggtelekről nézve).


A záporok után Mátészalkán is zuhanni kezdett a hőmérséklet - 1 óra alatt 6 fokot hűlt a levegő.
Itt délután egyébként 32,9 fokig melegedett a levegő.


A kora esti órákban hatalmas zivatarfelhő terítette be az eget Dunaújvárosnál.


Bajai égkép a délutáni, kora esti órákban.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat