2018. augusztus 15., Mária

Sokfelé okozott heves zivatarokat a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2012. június 4., hétfő, 12:53

A hétfői hidegfront miatt sokfelé fordult elő heves zápor, zivatar. Kora este egy kiterjedt zivatartömb is kialakult, amely nagy térségen haladt át.

Nem sokkal fél tíz előtt a zivatartömb a Duna-Tisza-közén járt. A nyugati határszélen újabb záporok alakultak ki.

Este nyolckor a nagy zivatartömb dél felől elérte Budapest határát, így a késő délutáni zivatarok után újabbak érkeztek a fővárosba.


Megérkezik a sötét felhőzet Budaörs fölé nyolc óra után (idojaras.hu kamera)

Fél hétkor Baranya, Tolna keleti és Bács-Kiskun megye nyugati részén sok zivatarcellából álló úgynevezett mezoléptékű konvektív komplexum jött létre. Benne többfelé fordul elő felhőszakadás, jégeső. Ez a zivataros tömb észak-északkelet felé halad.


A zivataros tömb fél hét előtt haladt át Baján (idojaras.hu video)

18 órakor az ország felén már lehűlt a lvegő, míg keleten még nyári melg uralkodott.


Hőmérsékleti eloszlás 18 órakor.

Az első zivatarok 5-negyed 6 felé érték el és szelték át délnyugat-északkelet felé a fővárost. Zuglóban pillanatok alatt nagy pocsolyákba gyűlt össze a víz.

Pécsett az égen cikázó villámokat is sikerült elkapnunk. Az intenzív gócból rövid idő alatt közel 15 mm eső hullott. A Baranyából indult zivatarcellák később a Duna mentén hullámzó vonalba rendeződtek.

Zivatar Pécsett negyed 6 tájt.


És így csapott le a vihar a baranyai megyeszékhelyre háromnegyed 5 felé:

  
Pécs (idojaras.hu video)

Felhőszakadásszerű eső Szentgotthárdnak is jutott. Itt is mintegy 10 mm hullott pár perc alatt.

Szentgotthárd (16:30-17:10 idojaras.hu video)


A délnyugati áramlásban később egyre többfelé jelentek meg záporok, zivatarok. Egy nagyobb góc Baranyában alakult ki, és a Bakonyt is egy intenzív zivatarcella szelte át. Bakonycsernyén rövid idő alatt kb. 15 mm csapadék hullott belőle. A hideg levegő eközben egyre nagyobb területre tört be.


Bakonycsernye (idojaras.hu video)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első csapadékgóc (villámlásokkal kísérve) a Balatont 2 óra masasságában érte el délnyugat felől, amelyet fonyódi webkameránknak sikerült is megörökíteni.


Így érte el Fonyódot a zápor (idojaras.hu video)

 

Déltájt indult meg a hideg levegő beáramlása

A  hidegfront a déli órákban már az északnyugati határszélt súrolta. A változást déltájt már jelezte, hogy a Kárpát-medence északnyugati részén, így a Kisalföldön is megkezdődött a lehűlés. Fertőszentmiklósi mérőállomásunkon például fél 12 környékén állt be a maximum 20 fokkal, majd fokozatosan csökkent a hőmérséklet, noha csapadék még nem hullott. A Dunától keletre és délen viszont több helyen 29, 30 fokig melegedett a levegő délután.


Hőmérsékleti eloszlás hétfő 12:30 környékén.

A frontvonal kedd kora délután lépi át a keleti országhatárt, addig többfelé várható eső, záporeső, zivatar. A front mögött az északnyugatira forduló szél megerősödik, kedden a Dunántúlon és a középső megyékben (zivataroktól függetlenül) 70-75 km/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak.

A front mögött a hőmérséklet jelentősen visszaesik: a keleti országrészben például mintegy 8-10 fokkal lesznek alacsonyabbak a maximumértékek a hétfőinél. Szerdától viszont erőteljesen melegszik a levegő.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat