2020. január 21., Ágnes

Sok az eső, támadnak a csigák!


ICI Interaktív Zrt. - 2017. május 15., hétfő, 15:43

Kemény csiga-szezon elé nézünk! Az esős időjárás áldás a mezőgazdaságban, de nagyon kedvez a csigák szaporodásának is. Tudta, hogy a meztelencsigák párzásakor kölcsönösen megtermékenyítik egymást? Ez duplán nehéz feladat elé állít bennünket a védekezésben.

Fiú vagy lány?

Megdöbbentő érdekesség, hogy a csigák képesek "csókolózni". Ez a jelenség gyakran megfigyelt, pontos oka azonban egyelőre nem ismert. Az mindenesetre tény, hogy a csiga-csók nem ellenséges szándékú, terület-harccal összefüggő cselekedet és többnyire párzás előtt figyelhető meg. Még jobban meglepődünk, ha feltesszük a kérdést: a csókolózó párból melyikük a hím és melyikük a nőnemű? A meztelencsigák esetében ez a kérdés egy kicsit bonyolultabb a megszokottnál. A hazánkban legelterjedtebbnek számító csigafajok egyike, a nagy meztelencsiga (Limax maximus)  ugyanis hermafrodita, vagyis az egyedeknek mind hím-, mind nőivarszervük van. Szinte rituálisnak látszó párosodásuk alkalmával (mely során sokszor faágról lógnak le összefonódva) kölcsönösen megtermékenyítik egymást. Egy-egy csiga akár 50 gyöngyszem nagyságú petét rak le leggyakrabban korhadó növényi részek alá. A tojásrakásnak pedig az esős időszakok igencsak kedveznek.

Mit tehetünk, ha kikeltek?

A probléma nem látszik egyből, mivel a petéknek szükségük van néhány hétre, amíg kikelnek. Ilyenkor azonban egy-egy esőzés után csoportosan rohanják le a kertünket. Az invázió-szerű támadás ellen a kiszórt tojáshéj-törmelék és a hasonló „bombabiztos" praktikák sajnos nem nyújtanak kellő védelmet. Ha még nem ismeri a Csiga-Stop csigakerítést, mindenképpen érdemes megismerkednie vele. Egy korszerű, állatbarát megoldás, ami mérgek használata nélkül védi meg a kertjét a csigáktól, legyen az házas, meztelen vagy akár a rettegett spanyol csupaszcsiga (Arion lusitanicus).

A gyártó YouTube csatornáján több videót is megtekinthet a működésről. További részleteket pedig a termék honlapján talál.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat