2018. július 21., Dániel

Sarkvidéki levegő közelít


ICI Interaktív Zrt. - 2013. október 10., csütörtök, 12:48

Erős lehűlés és viharos szél kíséri Európa nagy részén a Kárpát-medencét hétfő éjjel megközelítő hidegfrontot.

A hazánkat hétfő éjjel elérő hidegfront ezekben a napokban döntően befolyásolja Európa nagy részének időjárását. A Grönland térségében kialakult ciklon hidegfrontja mögött sarkvidéki eredetű, az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb légtömegek érik el az öreg kontinens térségét. A fronttal együtt érkező erős, helyenként viharos, sőt, akár orkán erejű szél miatt több térségre – így például a Brit-szigetek északnyugati partvidékére – adtak ki riasztást. Ezekben a térségekben többfelé fordulhatnak elő anyagi károkkal járó események; kidőlt fák, leszakadó vezetékek, áramkimaradások és megsérült tetőszerkezetek kísérhetik a front útját.

 

Forrás: sat24.com

A tegnap 18 órás műholdképen szépen kirajzolódik a kelet felé haladó hidegfront felhőzete. (Forrás: sat24.com)


Az Alpok térségében a hidegfrontot kísérő nagy mennyiségű csapadék a magasabb területeken már hó formájában fog lehullani. Svájcban az előrejelzések szerint a hóhatár a hidegfront átvonulása után hétfő estére kb. 1500 m-re csökkenhet (jelenleg még 2300-2600 m felett van csak hó az Alpokban). Kedd reggelre tehát a hegyekben már sokfelé gyönyörködhetünk a hófödte táj szépségében, sőt egyes magasabban fekvő helyeken nem kizárt, hogy akár 20-30 cm friss hó is eshet kedd délelőttig!

 

Forrás: bergfex.ch

Csapadék-előrejelzés Svájc térségére. A bal oldali, színes skála jelzi a kedd reggelig várható friss hó mennyiségét cm-ben. (Forrás: www.bergfex.ch)

 

A front jelenleg Nyugat-Európa térségében tartózkodik, emiatt Franciaország, Svájc, Németország, Csehország és Ausztria területén sokfelé várható a mai nap során eső, zápor.

 

Forrás: meteox.com

A déli 12 órakor készült európai kompozit radarképen jól látszik a Dél-Franciaországtól Csehországig húzódó fronthoz köthető csapadéksáv. (Forrás: meteox.com)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat