2018. szeptember 24., Gellért

Sarkvidéki hideg tör rá Chicagora


ICI Interaktív Zrt. - 2014. január 22., szerda, 11:25

A hét hátralévő részében egy nagyon erős hidegfront mögött sarkvidéki levegő árasztja el az Egyesült Államok egész északkeleti részét.

Igazi téli idő uralkodik most is az USA keleti partjainál, a 0 fok körüli hőmérséklet mellett többfelé havazik a térség legnagyobb részén. A szakemberek azonban a hétvégére markáns hidegfrontot, ezzel együtt komoly hóviharokat várnak Chicago környékére, a front mögött pedig szabad utat nyernek a sarki légtömegek, amik elárasztják a keleti part északi része és a Nagy-tavak vidéke mellett Kanada egy részét is.

A GFS időjárási modell 2 méteres magasságra előrejelzett hőmérséklete hétfő délutánra

Egész Észak-Amerikát elárasztja a hideg levegő

Az idei télen ennyire hideget még nem vártak a meteorológusok, most azonban igencsak zord napok elé néznek még a nagyvárosok lakói is. 8-16 cm hó hullhat a frontból Chicagora, mindehhez pedig erős szél is társul majd. Ezután ugyan naposra fordul az idő, de megérkezik a száraz, hideg fagyos levegő is. Olyannyira dermesztőre fordul a helyzet, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint a hétvégén a -20 fokos reggeleket -7, -8 fokos maximumhőmérsékletű délutánok követik, a jövő hét elején pedig (szélsőséges esetben) az is előfordulhat, hogy napközben sem emelkedik majd -18 fok fölé a hőmérséklet!

A sarkvidéki fagyos levegő térhódítása szombattól hétfőig

(AccuWeather.com)

Ezután ugyan valamelyest enyhül majd az idő, de a -5, -6 fokos délutáni értékek sem mondhatóak barátságosnak - a hatóságok már meg is kezdték a lakosság figyelmeztetését, a hajléktalanokra pedig különösen figyelni fognak. 

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) futtatásának eredménye Chicagora: a felső görbeseregen jól látszik, hogy január 5-én alig pár óra alatt több mint 30 (!) fokot is zuhanhat a hőmérséklet a magasban - így tör be a sarkvidéki hideg

 (Forrás: wetterzentrale.de)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat