2018. szeptember 22., Móric

Salgótarjánban mértük a legtöbb csapadékot


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 21., péntek, 14:41

Szerda este érte el térségünket az a hidegfront, mely hosszú idő óta végre országszerte mérhető mennyiségű, többfelé pedig jelentős csapadékot hozott.

Szerdán este nyugat felől egy markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét. A front előtt keleten a labilis levegőben többfelé alakultak ki heves záporok, zivatarok, melyek néhol komoly felhőszakadással párosultak. Az ICI Interaktív Zrt. kihelyezett mérőműszerei közül a salgótarjáni mérte a legtöbb csapadékot. A szerda délutáni, prefrontális zivatarral együtt 24 óra alatt (csütörtök délutánig) több mint 33 mm eső esett, amely végre valamelyest enyhített a térséget sújtó aszályon is.

A hidegfront mögött megerősödött a szél is. Szélmérőink többfelé mértek viharos széllökéseket, Szentendrén például 76 km/h-s széllökést regisztrált a műszer még szerdán. Ezt követően csütörtökön is maradt a nagyon erős légmozgás, és már a keleti országrészben is viharos lökések kísérték az északnyugati szelet. 

A lehűlés mértéke is drasztikusnak mondható: csütörtökön a keleti országrészben 13, 16, míg a Dunántúlon 6, 10 fokkal mutattak alacsonyabb értekeket a hőmérők, mint egy nappal korábban. A markáns hidegfront péntekre már elhagyta a térséget, a levegő viszont a sok napsütés ellenére is az évszakhoz képest több fokkal hűvösebb maradt.

A folytatásban lassú melegedés kezdődik, a jelenlegi számítások szerint pedig a jövő hét közepére visszatérhetnek a nyáriasan meleg napok.

Őzlábgomba - Az eső után többfelé elkezdtek nőni a gombák

Fotó: Kovács Henrik
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat