2020. február 24., Szökőnap

Rövid tavasz a télben


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 20., vasárnap, 14:08

Vasárnap erős melegfront hoz dél felől enyhülést, melynek köszönhetően ugyan sokfelé csapadékos, de néhol kifejezetten enyhe lesz a hétfő.

Az elmúlt napokban sorra érkeztek a ciklonok a Kárpát-medence térségébe, melyek a Dunántúlra általában havat, keletre esőt hoztak. A hét utolsó napján sem maradunk ciklon nélkül: egy újabb légörvény erős melegfrontja érte el térségünket dél, délnyugat felől. Hatására kezdetben szórványosan, majd egyre többfelé kell ismét csapadékra számítani: mivel a magasban jelentős enyhülés zajlik, ez eső formájában várható, habár kezdetben, amíg fölénk nem húzódnak a pozitív légrétegek, északkeleten havazás is előfordul. 

A GFS időjárási modell grafikonján a meredeken emelkedő görbe jelzi a magasban lezajló intenzív melegadvekciót: kevesebb mint egy nap alatt 10 fokot melegszik a légréteg

Vasárnap napközben északkeleten többfelé esett a hó, de dél, délnyugat felől ott is fokozatosan havas eső, ónos eső lett a jellemző csapadék, sok helyen veszélyes közlekedési helyzet alakult ki. Délnyugaton, Pécs környékén eközben kisütött a nap, és délután fél 3-kor 9 fokot mutatott a kihelyezett mérőműszerünk hőmérője. Északon tél, délen tavasz - holnap is hasonló időjárási helyzetre számíthatunk. 

Az ICI Zrt. Pécsett kihelyezett mérőműszerének kamerája kék eget rögzített a déli órákban

A Dunántúlon sokfelé több 10 centiméternyi (nem egy helyen 35-45 centi) hó esett a héten, a hirtelen jött enyhülés és az eső hatására gyors olvadás kezdődik, mely a belvíz mellett balesetveszélyt is okozhat: a tetőkről lecsúszó hótömeg ellen ajánlott védekezni, és még időben letakarítani a házak tetejét. Az északnyugati országrészben a várható enyhülés kismértékűnek és tiszavirág életűnek látszik, ráadásul ott egy érkező hidegfront nyomán már hétfőn délután ismét hópelyhek keveredhetnek a csapadékba, így az összes hó várhatóan nem fog elolvadni.

Hétfőn tehát még élénk, az Alföld déli és keleti részén erős széllel enyhe légtömegek érkeznek, keddtől azonban lassan ismét visszatérünk az ilyenkor szokásos időhöz: megjelennek a hózáporok, és mind a reggeli, mind a nappali hőmérsékletek 0 fok alatt, illetve kevéssel afölött alakulnak majd. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat