2020. február 22.,

Ritka jelenség: három trópusi ciklon egy helyen


ICI Interaktív Zrt. - 2011. március 30., szerda, 11:03

2006 augusztusának első napjaiban szokatlan aktivitást mutatott a Csendes-óceán. Nyugati medencéjében egyszerre három trópusi ciklon jelent meg egy alig pár száz kilométeres körzetben.

A három közül a legerősebb a Saomai ciklon volt, amely augusztus 4-én jelent meg trópusi depresszióként, majd két napra rá már tájfunná erősödött. Eközben pár száz kilométerre északra egy újabb vihar formálódott, amely augusztus 7-ére szintén elérte a tájfun fokozatot, és a Maria nevet kapta. Ezzel szinte egy időben a Bopha is megjelent a térségben.

A fenti felvétel 2006. augusztus 7-én készült a NASA Aqua műholdjáról. A három trópusi  képződmény szokatlan, de nem egyedülálló látványt nyújt, és megfigyelhető rajtuk a trópusi rendszerek fejlődése is. A mindössze pár órája kialakult Bopha (balra) még épphogy csak felvette a trópusi viharrendszerekre jellemző körkörös formát, az egy nappal idősebb Marián (jobbra fent) már kirajzolódnak a spirális felhőkarok és a szem is (a vihar középponti része, ahol csendes, derült az idő). A két képződmény nagyjából ugyanakkora kiterjedésű és erejű (90-100 km/órás maximális széllökések) volt, noha a Bopha kisebbnek és gyengébbnek tűnik a képen. A legkorábban kialakult Saomai (jobbra lent) tájfunban ekkor már 140 km/óra körüli széllökéseket regisztráltak. Kifejlett szerkezetét tükrözi mérete, valamint kontúrosabb szeme és felhőkarjai.

A későbbiekben a Saomai tájfun északnyugat felé haladt tovább, a Dél-kínai-tenger fölött már elérte a legmagasabb, ötös erősséget, és Kína délkeleti részén ért partot. Közel 460 halálos áldozatot szedett. A Maria Japán déli felét, míg a Bopha Tajvant és a Fülöp-szigeteket érintette. Utóbbi hét emberéletet követelt Luzon szigetén az esőzéseket követő áradásokban és földcsuszamlásokban.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat