2018. július 20., Illés

Rengeteg eső esett Olaszországban


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 16., péntek, 16:20

A héten már hírt adtunk az Olaszországban tapasztalható esőzésekről, melyek komoly áradásokat okoztak több településen, köztük Velencében is. A csapadékos időben többfelé rendkívül sok esőt mértek.

Az Appennin-félszigetet számos szélsőséges időjárási esemény sújtotta az elmúlt időszakban: a szokatlanul korán beköszöntött fagyok, a magasabban fekvő területeken havazás, máshol özönvízszerű felhőszakadások jellemezték az október végét és november elejét. 

Velencét a múlt hétvégén nagymennyiségű eső okozta árvíz lepte el, ezen kívül több település szintén víz alá került. A csapadékos idő a hét további napjain is folytatódott, és újabb, rekordközeli mennyiségű eső esett többfelé a félszigeten.

A ciklonok leginkább Liguria, Veneto, Friuli, Toscana, Umbria és Lazio tartományokat érintették. Mivel a ciklontól keletre, a Balkán-félszigeten egy erős anticiklon volt jelen, az mintegy blokkolta a ciklon útját, és arra kényszerítette a felhőörvényt, hogy szinte "egy helyben állva" adja ki magából a sok nedvességet. A hegyvidéki Monte Rufeno térségében 352,5 mm-t , a Modena tartományban fekvő Monte Cimone-n  258,0 mm-t mértek három nap alatt, a Genova melletti Erzelli településen pedig 214,4 mm eső esett szombattól hétfőig. A ciklon rendkívüli energiáját a meleg és nedves sirokkó, valamint a hűvösebb észak-atlanti légtömegek találkozása szolgáltatta, így ismétlődő, intenzív esőzés tudott kialakulni a térségben.

(mirror.co.uk)

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat