2018. július 16., Valter

Rengeteg eső esett a Brit-szigeteken


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 10., hétfő, 12:21

Amíg térségünkben a rendkívüli szárazság és a sorozatos hőhullámok okoztak gondot, addig az elmúlt 100 év legcsapadékosabb nyarán vannak túl a Brit-szigeteken élők.

 

A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office mérései szerint az elmúlt 100 évben nem volt olyan csapadékos nyár, mint 2012-ben, a hivatalos meteorológiai megfigyelések kezdete (1910) óta pedig az idei volt a második legnedvesebb. A júniust, a júliust és az augusztust átölelő időszakban, egészen pontosan június 1-től augusztus 29-ig 366,8 mm eső esett, amire 1912 óta nem volt példa: akkor 384,4 mm csapadékot regisztráltak. Ráadásul ezt megelőzően, az idei áprilistól júniusig tartó pár hétbe szintén rekord mennyiségű eső áztatta a brit földeket.

A szokatlanul csapadékos időt egy, alapvetően Skócia és Észak-Anglia fölött található jet stream (magaslégköri futóáramlás) okozta, mely jelen esetben sokkal délebbre húzódott. Mindez ahhoz vezetett, hogy például a június a valaha mért legnedvesebb júniusnak adódott, a legtöbb helyen a havi átlag több mint másfélszerese hullott. Júliusban is több település rekord mennyiségű eső hullott, az augusztus pedig átlag körülinek adódott.

Az áprilisi nagy mennyiségű eső után májusban és júniusban többfelé áradások pusztítottak. A nyári hónapok között az augusztus adódott a legszárazabbnak és a legnaposabbnak (augusztus 28-ig 105,5 mm esővel és 140 óra napsütéssel), és 32,4 fokkal ekkor regisztrálták az év eddigi legmelegebb napját is (augusztus 18., Cavendish).

Mindezek mellett az idei nyáron a napsütéses órák száma is rekordot döntött, mégpedig negatív irányban: mindössze 399 órát sütött a nap - a mérések kezdete óta csupán 1980-ban volt kevesebb, 396 óra napsütés.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat