2018. augusztus 17., Jácint

Rendkívüli időjárás!


ICI Interaktív Zrt. - 2014. február 1., szombat, 15:48

Február első hétvégéjén sokfelé életveszélyes volt a közlekedés az ónos eső miatt, a Dunántúlon és az Alföld déli részén pedig dermesztően hideg és olykor viharos a szél tombolt. Csupán vasárnap estére javult az idő.

A hétvégén kiterjedt csapadékmező érkezett hazánkba, a keleti országrész kivételével komoly ónos esőt okozva. Az egész Dunántúlon és a középső tájakon is sokfelé rendkívül kockázatos volt a közlekedés, kiadták a piros riasztást, amit csak vasárnap délre vontak vissza. Délután már csak szórványos ónos eső fordult elő a nyugati tájakon, máshol megszűnt a csapdék. 

Télen többször is előfordulhat hasonló szituáció, ezért fontos megjegyezni, hogy

Ilyen időben senki ne induljon útnak az melített térségekben, életveszélyes lehet a közlekedés gyalogosan és gépjárművel is!

Korábban írtuk:

Vasárnap a nap első felében is hasonlóan veszélyes állapotok uralkodtak a középső a nyugati tájakon, csak aznap estétől volt várható az időjárás határozott javulása. Szombaton ráadásul sokfelé erős lökésekkel kísért szél tombolt közben, ami már pénteken is több helyen gondot okozott, és még vasárnap is csak lassan csökkent az ereje. 

A péntekre virradó éjszaka erősödött meg rendkívüli módon a délkeleti szél a Dél-Alföldön, napközben pedig már a Dunántúl nagyobb részén is ez volt jellemző. Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózata pénteken többfelé mért erős, viharos széllökéseket - ami az éppen aktuális -3, -5 fokos hőmérsékletek mellett valósággal "megfagyasztotta" a szabadban tartózkodókat. Ráadásul ezek a széllökések szüntelenül érkeztek, és az alapszél is élénk, erős volt.

Móron -4 fok mellett 69 km/órás lökést is regisztrált az ICI szélmérője, és Baján, valamint Bácsalmáson sem volt jobb a helyzet. Ott ugyan nem esett el a viharos kategóriába a légmozgás erőssége, azért az 50-53 km/óra szintén figyelemre méltó.

Az ICI Interaktív Meteorológia országos állomáshálózata által 2014. január 31-én regisztrált maximális széllökések (km/óra)

Szombatra sem javult a helyzet, mérőállomásaink közül ismét több mért viharos, vagy akközeli közeli értékeket. Móron 70 km/óra tartja most a csúcsot, ekkor éppen -5 fok volt a levegő hőmérséklete.

Ilyen időjárási helyzetben az érzett hőmérséklet több fokkal a valós értékek alatt alakul, rendkívül magas a megfázás-veszély, és a szabad bőrfelületeket is óvni kell a kiszáradástól. Minderről bővebben a Meteo Klinika oldalán lehet olvasni. 

Szerbiában még az itthoninál is rosszabb a helyzet: Versec (Vrsac) városában szombaton 154 km/órás széllökést is regisztráltak a 78 km/órás alapszél és a -3 fokos hőmérséklet mellett. 

Az erős szél várhatóan csak vasárnap estére kezd mérséklődni, de sokfelé még akkor is élénk marad, sőt, akár ónos eső is társulhat az egyébként is veszélyes időjáráshoz.

Viharos szél tépázza az ICI állomásának kameráját Móron

Közben Európa többi részén is ítéletidő tombol: Angliában és Olaszország egyes részein áradások pusztítanak, az Alpokban több méternyi friss hó hullott, Szerbiában a viharos szél hófúvásokat is okozott, Szlovéniában pedig szintén az ónos eső okozott gondot.

Fák és villanyoszlopok dőltek ki a tetemes mennyiségű ónos eső miatt Szlovéniában (times.si)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat