2018. július 20., Illés

Rekordszáraz év követte a rekord esőket


ICI Interaktív Zrt. - 2011. december 27., kedd, 14:11

A mérések kezdete óta nem volt ilyen száraz év. Pedig az előző évben még rekordot döntött a csapadék. Szerencsére a csapadék eloszlása viszonylag kedvezően alakult.

2011-ben az országos átlagos éves csapadék bőven 400 mm alatt maradt, sok helyen a 300 mm-t sem érte el. A mérések kezdete óta országos átlagban a legszárazabb évet hagytuk a hátunk mögött.

Bár számos településen is most volt a legaszályosabb év, az egy mérőpontra származtatott rekord nem dőlt meg. Szegeden ugyanis 2000-ben mindössze 203 mm csapadék hullott.

A rekord szárazság az eddigi legcsapadékosabb évet követte. Hiszen 2010-ben mind az országos területi átlag, mind pedig az egy ponton lehullott csapadékösszeg rekordja megdőlt.

Rendkívüli ez a váltás, de nem példátlan. Legutóbb az 1999-es csapadékos évet követte egy szélsőségesen száraz év, amikor is a a szegedi szárazsági-rekord megdőlt. A mérések szerint pedig a korábbi évtizedekben is volt ilyen gyors váltás.

A csapadék kedvező eloszlása enyhítette a bajt

A kis mennyiség ellenére a mezőgazdaság számára nem ez volt a legaszályosabb év. A csapadék jelentős része ugyanis a vegetációs időszak első felében, áprilistól augusztus elejéig hullott le. Sok gyümölcsfajtának, különösen a szőlőnek és az almának ez az időzítés optimális volt. Az igazi aszály augusztus második felétől érkezett, és a legnagyobb károkat az őszi vetésű gabonákban okozta, tehát a károk mértékét igazából 2012-ben tudjuk meg.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat