2020. február 24., Szökőnap

Rekordok napja


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 3., kedd, 16:06

A hivatalos mérések kezdete óta még nem mértek ilyen magas minimum-, illetve maximumhőmérsékleteket július 29-én, emellett pedig a fővárosi melegrekord is megdőlt.

Egészen eddig a napig a július 29-re vonatkozó napi minimum hivatalos rekordja 25 fok volt, ennél az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózatának mérőműszerei közül több is magasabb értéket regisztrált. Kecskéden 25,2 foknál, Esztergomban 25,5 foknál, Pátyon 25,9 foknál, Balatonkenesén 25,4 foknál, míg Balatonföldváron 26,1 foknál nem süllyedt mélyebbre a hőmérő higanyszála egész éjszaka. A hivatalos adatok szerint Tatán dől meg a rekord, ott 26,2 fokot mértek (MTI).

A viharos szelet hozó hidegfront előterében dél felől rendkívül forró, afrikai eredetű légtömegek áramlanak be a Kárpát-medencébe, ennek köszönhetően a napi maximumrekord is komoly veszélyben van. Még 1905-ben, Orosházán mérték az eddigi csúcsot, 38,9 fokkal. Délután háromnegyed 3-ra az ICI Interaktív Zrt mérőállomásai közül a Szolnokon kihelyezett hőmérő mutatta a legmagasabb értéket, akkor ott csupán egyetlen tizedre voltunk a rekord beállításától: 38,8 fokra melegedett addigra a levegő. Az évnek ebben a szakában jellemző csillagászati és meteorológiai körülményeknek köszönhetően általában délután 4 óra körül szokott beállni a napi legmagasabb érték.

A hivatalos közlemény szerint Baján délután megdőlt a napi melegrekord: Baja-Csávolyon kereken 40 fokosra melegedett a levegő árnyékban, így tehát 1,1 fokkal dőlt meg a korábbi csúcs. Ezen kívül Budapesten is új rekord született: az 1921-es értéket 0,9 fokkal meghaladva 38,5 fokkal zárt Újpest (MTI). Az ICI Pesteszentlőrincen, a zöldövezetben 36 fokos maximumot mért.

Este egy hidegfront érkezik északnyugat felől, ami holnapra mintegy 10 fokkal mérsékli a perzselő forróságot. A lehűlés erős széllel jön, és még a keddi nap is szelesnek ígérkezik.

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata által mért hőmérsékletek délután háromnegyed 3-kor

Szolnokon már megvan a kerekített 39 fok
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat